Telefon: +36 (22) 504 640 Nyitvatartás: H - P: 9:00 - 17:00
Bejelentkezés

Bejelentkezés

Felhasználónév *
Jelszó *
Emlékezzen rám

Hírek

VR Kocka banner

Facebook beállítási kisokos

  • Posted on:  2016 November 17 08:01
  • Írta:  gomba
facebook.com/excom.hu

Félsz, hogy mások is belépnek jogosulatlanul a Facebook-fiókodba? Rengeteget árthat, ha túl egyszerű vagy elárult jelszó miatt, vagy esetleg más okból idegenek be tudnak lépni Facebook-fiókunkba. Ezt egyetlen egyszerű trükkel meg lehet akadályozni.

A Facebook mindent megtesz a biztonságunkért, de nincs 100 százalékos garancia arra, hogy ne törjék fel a rólunk rengeteg információt kiadó fiókunkat a közösségi oldalon. Pláne, ha eláruljuk valakinek jelszavunkat, vagy csak túl egyszerű jelszóról van szó. Gyakorlatilag nullára csökkenthető az illetéktelenek belépése, ha a Facebookon a jobb felső sarokban látható nyílra kattintunk, majd a "Beállítások" lehetőségre, aztán a "Biztonság" menüpontra.

Itt minden beállítási lehetőséget érdemes átnézni, de az idegenek belépése szempontjából a második sor, vagyis a "Bejelentkezés-jóváhagyások" a legfontosabb. Itt kell a "Módosítás" feliratra kattintani, majd a megjelenő szöveghez ("Bejelentkezési kód kérése, amikor a fiókomba ismeretlen böngészőből jelentkezem be") tartozó rubrikát kipipálni. Ezután a Facebook pár lépésben eligazít minket, de a lényeg: a korábban megadott, vagy erre a célra most beírt mobilszámra kérhetünk bejelentkezési kódot. Ezzel azt érjük el, hogy ha idegen böngészőből próbál valaki belépni a fiókunkba, akkor ne tehesse meg. Ilyenkor ugyanis a Facebook kérni fogja a bejelentkezési kódot, amelyet csak az általunk megadott mobilszámra küld el SMS-ben. A közösségi oldal megerősítést kér akkor is, ha valaki – például egy hacker – biztonsági rést kihasználva próbál jogosulatlanul belépni.

De az sem utolsó dolog, hogy ki, mit lát rólunk a Facebookon, vagy éppenn ki találhat meg minket a Facebookon, és hogy maga a Facebook mit is tud rólunk. Adunk pár tippet:

Néhány kattintással megelőzhető, hogy a Facebookon adatainkat és bejegyzéseinket olyanok is lássák és felhasználják, akiknek nem kellene. Adatvédelmi szempontból nagy divat kritizálni a Facebookot – olykor joggal –, de azért azt sem árt elfelejteni, hogy nagyon sok minden múlik rajtunk felhasználókon: az alapvető adatvédelmi beállításokat nekünk kell eszközölni. Néhány kattintással fontos és személyes adatokat védhetünk meg, illetve az sem mindegy, hogy ki látja és ki nem a bejegyzéseinket. Íme a tanácsok, amelyeket érdemes ez ügyben megfogadni.

1. Kezdd a posztjaid nyilvánosságának beállításával, egy-egy bejegyzés ugyanis barátok és munkatársak előtt is eredményezhet igen kínos eseteket. Jobban jársz, ha korlátozod a bejegyzések láthatóságát a neten, ezt alapvetően kétféle módon érheted el.

Ezzel a módszerrel egyenként: egy poszt írása előtt az "Ismerősök" lehetőségre kell kattintani, majd az ott megjelenő opciókból kiválasztani, hogy kik láthatják a megosztást. A "További lehetőségek" linkre kattintva egyes személyekre és csoportokra is szűkíthető, hogy ki láthatja, amit kiteszünk az üzenőfalra.

Facbook biztonság 2

És itt a másik módszer, az egyszeri beállítás. Ehhez a "Beállítások" menüpontban az "Adatvédelem" opciót kell választani, majd a "Ki láthatja a dolgaimat?" lehetőségnél megadni egy olyan beállítást, amely az összes/legtöbb bejegyzésnél megfelel. Ezt később egy-egy esetben felül lehet majd bírálni.

Facbook biztonság 4

2. Ugyanitt, a "Ki találhat rám?" funkciónál lehet azt is megadni, hogy e-mail-cím, telefonszám vagy bármilyen keresőszolgáltatás révén ki és hogyan találhat meg minket, vagy maradhatunk rejtve mások előtt.

3. Néha nem árt ellenőrizni, hogy ki milyen bejegyzéseinket láthatja a profilunkon, ezzel is megelőzhetünk kellemetlenségeket, főként ha néhány ismerősünk elől szeretnénk mindenképp elrejteni megosztásokat. A Facebookon meg lehet nézni, hogy adott ismerőseink hogyan látják a profilunkat, ehhez a borítóképünk jobb alsó sarkában a hárompontos ikonra kell kattintani, majd a "Megtekintés mint..." opciót választani.

Facbook biztonság 5

Ezután a bal felső sarokban egy üres, fekete mező jelenik meg, ahova beírhatjuk az adott ismerősök nevét, és a profiljukra kattintva meg is jelenik, hogy ők mit látnak az üzenőfalunkból. Ha olyat is, amit nem kellene, akkor az 1-es pontban leírtakat érdemes alkalmazni.

4. Sokan nem is hinnék, hogy pár év facebookozás után mennyi alkalmazásnak adtak már engedélyt, hogy hozzáférjen a személyes adatokhoz. Ezt a listát néha nem árt átnézni, és azoknál az alkalmazásoknál, amelyeket nem használunk, törölni a hozzáférést, vagy legalább korlátozni.

Facbook biztonság 6

Ehhez a "Beállítások" menüpontban az "Alkalmazások" lehetőségre kell klikkelnünk. Ezután elő is kerülnek az appok, amelyeknél odahúzva az egeret az így megjelenő "X"-re kattintva törölhetjük is a teljes hozzáférést. Ha csak korlátoznánk, hogy mi mindenhez férjen hozzá, az app feliratára kell kattintani, és ott lesz minden egyes adat, amelyhez külön-külön lehet engedélyt adni, vagy visszavonni.

5. A Facebook adatokat gyűjt rólunk, hogy személyre szabott hirdetések jelenjenek meg az üzenőfalunkon. Ha ezt meg akarjuk akadályozni, van rá lehetőség: a "Beállítások" menüpontban a "Hirdetések" feliratra kattintva az első lehetőségnél a "Nem", a másodiknál pedig a "Senki" opciót kell választani.

Facbook biztonság 7

6. Szintén a "Beállítások" menüpontban érdemes a "Tiltás" opcióra kattintani, ugyanis itt hosszabb leírással együtt olyan lehetőségek állnak előttünk, amelyek idegesítő ismerősöktől óvnak meg minket.

Az első lehetőségnél például megtilthatjuk, hogy bármilyen módon érintkezésbe kerüljön velünk az illető a Facebookon, de ha csak erre tartunk igényt, akkor az üzenetküldési lehetőségét korlátozhatjuk. Bizonyára mindenkinek vannak olyan ismerősei, akik játékokra küldenek állandóan meghívókat – őket, pontosabban felkéréseiket is el lehet tüntetni az értesítéseink közül.

Facbook biztonság 8

Bízunk benne, hogy tudtunk segíteni és biztonságosabbá tudtad tenni Facebookodat.

Megjelent: 3775 alkalommal Utoljára frissítve: 2016 November 17 09:26

Keresés

Szolgáltatásaink

Előző Következő
Rendszerüzemeltetés

Rendszerüzemeltetés

Teljes körű támogatást nyújtunk ügyfeleinknek az informatika minden területén!   A rendszerüzemeltetés szolgáltatásunk célja az IT üzemeltetés hatékonyságának növelése, a felmerülő hibák...

Notebook, számítógép tisztítás

Notebook, számítógép tisztítás

A rendszeres karbantartást, tisztítást meghálálják eszközeink! A Te notebookod is szokott melegedni? Jártál már úgy, hogy film nézés vagy játék közben...

Hálózat tervezés és kiépítés

Hálózat tervezés és kiépítés

Számítógépes hálózat nélkül ma már egy cég működése sem elképzelhető. Sőt, köszönhetően a sok "okos" eszköznek lassan otthonainkba is bekúszik...

Domain és Hosting szolgáltatás

Domain és Hosting szolgáltatás

Domainek regisztrálása és hosting szolgáltatások kedvező áron! Cégünk már több mint 8 éve saját webszervereket üzemeltet, melyek több mint száz ügyfelet...

Tanácsadás... INGYENESEN

Tanácsadás... INGYENESEN

Elvesztél a számítástechnika útvesztőjében? Nem vagy képben a legújabb technológiákkal, bővíteni szeretnéd gépedet, de azt sem tudod hogyan kezdj neki?...

PC és laptop fejlesztés

PC és laptop fejlesztés

Kinőtted a gépedet? Az igények túl nőttek a géped tudásán? Nem kell azonnal új gép vásárlásán gondolkodnod. Van az a helyzet...

Ingyenes Wi-Fi HotSpot

Ingyenes Wi-Fi HotSpot

Üzletünk előtt ingyenes Wi-Fi Internet HotSpot működik, melyet okostelefonnal és notebookkal is használhat a hét minden napján 24 órában!   Keresd a...

Vírusírtás

Vírusírtás

Lassú a számítógéped, notebookod? Esetleg a Facebook a nevedben üzenget? A böngésződ tele van kéretlen eszköztárral, sőt a böngésződ sem...

Ha nálunk vásárolsz, INGYENESEN...

Ha nálunk vásárolsz, INGYENESEN...

Szaküzletünk havi rendszerességgel frissíti árlistáját. A közel 20 oldalas árlistánkban szereplő termékek mindegyike ugyan nem található meg állandó jelleggel polcainkon,...

Adatmentés - adattárolás

Adatmentés - adattárolás

Nem ismeri meg pendrive-odat vagy memóriakártyádat a számítógép? Esetleg csatlkazás után azonnal formázni akarja? NE! Ilyenkor ne csináj semmit, vedd...

Weboldalunk sütiket (cookie) használ, mely segít számunkra, hogy színvonalasabb szolgáltatás nyújthassunk látogatóinknak. Továbbá a weboldal egyes részein személyes adatok megadására is van lehetőség melyek kezeléséről további tájékoztatásért kérjük tekintse meg az adatkezelési tájékoztatót.