Telefon: +36 (22) 504 640 Nyitvatartás: H - P: 9:00 - 17:00
Bejelentkezés

Bejelentkezés

Felhasználónév *
Jelszó *
Emlékezzen rám

Újdonságok / Blog

VR Kocka banner

Gyorsítsd fel a notebookod / számítógéped SSD beépítéssel

  • Posted on:  2016 April 09 19:23
  • Írta:  gomba

Köztudott, de kevésbé ismert tény, hogy a számítógépek sebességét hétköznapi használat esetén nem a processzor vagy a memória, hanem háttértár befolyásolja a legjobban. A legolcsóbb és legegyszerűbb módja számítógépünk felgyorsításának az, hogy a régebbi (mechanikai alkatrészeket is tartalmazó) HDD-t, modernebb, mozgó alkatrész nélküli SSD-re cseréljük. Mielőtt részletesebben bele is mennénk az SSD – HDD bemutatásába tekintsük meg a következő videót, hogy mi történik számítógépünkkel ha a HDD-t SSD-re cseréljük.

De még mielőtt demonstrálnánk a különbséget a HDD és SSD között, nézzük meg mi is az az SSD?

Az SSD (Solid State Drive) egy olyan, mozgó alkatrészek nélküli adattároló eszköz, ami memóriában tárolja az adatot. A számítógéphez a merevlemezekhez hasonlóan SATA csatlakozófelülettel csatlakozik és azokhoz hasonlóan blokkos adatelérést biztosít. Az SSD eszközökben a gyártók különböző típusú memóriákat használhatnak, mint pl. flash vagy különböző RAM fajták – ezt az ár- és a teljesítményigények határozzák meg. A szilárdtest – angolul solid state – szó arra utal, hogy ez a technológia nem tartalmaz mozgó alkatrészeket, mint a hagyományos merevlemezek. A mozgó alkatrészek hiánya miatt kevésbé sérülékeny, mint a hagyományos merevlemez, hangtalan, kevés hőt termel, nincsenek a mechanikából adódó késleltetések, az adathozzáférés egyenletesen gyors. Az SSD-ket előszeretettel építik be laptopokba, subnotebookokba, netbookokba, valamint PC-kbe is, annak ellenére, hogy ezek tárolási egységre vetített ára nagyobb, mint a hagyományos merevlemeznek. Emiatt ahol lehetőség van több adattárolót alkalmazni, ott elsődlegesen az operációs rendszer és programok gyorsítására használják, az egyéb adatokat hagyományos merevlemezeken tárolják.

És most nézzük meg a különbséget...

Kell ennél hathatósabb bizonyíték? Látható, hogy számítógépünk úgy felgyorsult, mint ha robogóról egy gyorsasági motorra ülnénk át. Most persze biztos sokukban a következő mondat fogalmazódott meg: „és mennyibe kerül nekem ez a fejlesztés?”. A válaszunk csupán annyi, hogy olcsób mint gondolnák. Manapság már bőven a megfizethető kategórián belül vannak az SSD-k árai.

Miért jobb az SSD, mint a HDD?

Igen, az SSD gyorsabb. Ebből azonban még nem következik egyenes ágon, hogy jobb is mint a HDD, nem árt a kérdést más perspektívából is megnézni. Az SSD-k könnyebbek, halkabbak és kevesebbet fogyasztanak, így megnövelhető az akkumulátor üzemideje is. Sokat utazik és fél attól, hogy egy nagyobb bukkanó után HDD olvasófeje felszántja a lemezt és elvesznek adatai? Az SSD-ben nincsenek mozgó alkatrészek, így akár rázhatjuk a notebookot, akkor sem fognak elveszni az adatok, vagy lefagyni az operációs rendszer a merevlemez védelem miatt, ami tulajdonképpen be se kapcsol, mert értelmét veszti.

A fentieket figyelembe véve nyugodtan kijelethetjük, hogy hétköznapi használat esetén inkább vegyünk gyengébb processzorral szerelt számítógépet egy SSD-vel mellékelve, mint sem egy erős processzort HDD-vel.

Ha notebookunkat szeretnénk SSD-vel bővíteni, akkor mi a következő 2 variációt ajánljuk a bővítésére:

1. Külső, USB HDD létrehozása: A notebookban lévő HDD-t kiszereljük, belerakjuk egy lehetőség szerint USB 3.0-ás, külső HDD házba, ezt követően beépítjük az SSD-t a notebookba. Ezzel nyertünk egy gyors számítógépet, valamint létrehoztunk egy olyan külső, hordozható háttértárat, melynek sebessége az USB 3.0-nak köszönhetően közel olyan szintű lesz, mint ha a háttértárunk benne lenne a számítógépben.

SSD 2

2. DVD helyére HDD: Ezzel a megoldással bármilyen notebookban egyszerre használhatjuk a HDD-t és az SSD-t, viszont az optikai meghajtó (DVD író/olvasó) kikerül a notebookból. A notebookból kiszedjük a HDD-t, majd azt belerakjuk egy ODD keretbe, melyet belerakunk az optikai meghajtó helyére, majd végül a HDD helyére behelyezzük az SSD-t. Ezzel persze megfosztjuk notebookunkat a DVD írás / olvasás lehetőségétől, de a felhasználók jelentős többsége már Windows telepítésre sem használ DVD lemezt. Mivel az optikai meghajtó folyamatosan veszít használati területéből így hiánya nem túl nagy áldozat.

SSD 3

Figyelem! Amennyiben ezt a megoldást választják, akkor egy esetleges szervizbe juttatás esetén állítsák vissza a notebookot eredeti állapotába. A notebook gyártók szerint a memória és háttértár cseréje nem jár garanciavesztéssel, viszont előírásuk szerint garanciális ügyintézés esetén a gyári, eredeti állapotban kell eljuttatni szervizbe a notebookot. Gondolok itt egy esetleges VGA vagy alaplapi hibára, melyek garanciális feltételei szerint a hardverelemek gyári állapota az előírás. Természetesen ez csak elmélet, gyakorlatban másképpen működik, de biztos ami biztos a cserélt HDD-t ne adjuk el!
 
Most hogy az elképzelés megvan, már csak egy megfelelő SSD-t kellett választani. Árban ne legyen túl drága, de azért kényelmesen elférjen rajta egy Win10, Office-al meg pár aprósággal. 64 GB-osat én nem vennék, mert az SSD-nek fontos hogy több szabad hely legyen, mind sebesség, mind élettartam szempontból. Azt viszont mindenki tudja hogy a Windows hajlamos idővel meghízni, így hamar elfogyhat a 64 GB. 256 GB-ost meg már feleslegesen soknak gondoltam, hisz a gyári merevlemez is a gépben marad. Ezen feltételek türkében esett a választás egy szerintem jelen pillanatban elérhető árban levő, jó minőségű termékre, mégpedig egy 120GB méretű Kingston SV300S37A/120 típusra.

Végszó

Általunk is tapasztalt, elterjedt tévhit, hogy a számítógép gyorsaságáért a processzor, memória és a videokártya triumvirátusa a felelős. Az igazság valójában az, hogy nagyon sok múlik azon, hogy miféle háttértárat is használunk. Nyilvánvaló, hogy a renderelés nem lesz gyorsabb, a játék közben tapasztalt FPS nem lesz nagyobb, viszont a fájlok mozgatása, játékok betöltése, boot idő és más, egyéb fentebb említett dolgok egyértelműen időtakarékosabbá válnak SSD alkalmazása esetén. Történhet ez mindazért mert a számítógépek hardverelemei és a fejlett operációs rendszerek olyan mértékű fejlődésen mentek át, mely során rengetegszer előfordul, hogy számítógépünk már csak az adatra vár, ezzel hívva életre egy jobb elérési idővel rendelkező háttértárat, mint a HDD. Csak egy hétköznapi példát említsünk: ha internetezünk, akkor a böngésző az oldalakon lévő képek letöltése előtt megnézi, hogy nincsenek-e azok már eltárolva a cache-ben, meglévő adatot ugyanis felesleges még egyszer letölteni. Alapesetben ez a folyamat olyan gyors, hogy semmit nem veszünk észre belőle. De! Mi van akkor, ha valaki a háttérben mondjunk torrentezik? Ha legalább 4-5 fájl letöltése folyik a háttérben, akkor a sok apró adat felírása és visszaolvasása már annyira leterhelheti a merevlemezt, hogy az az internetes oldalak betöltését is komolyan lelassíthatja. Ilyenkor hatalmas előnyt jelent az SSD, mely egyszerre akár több százszor annyi fájl elérést biztosítja mint a HDD.

Mielőtt döntetnék, először is mérlegeljünk! Mire használjuk számítógépünket? Ugyanis a felhasználók körülbelül 99%-án segíthet az SSD beépítése, a maradék 1%-án pedig részlegesen. Éppen ezért mi azt javasoljuk a fentiek alapján, hogy válasszunk gyengébb processzorral szerelt notebookot és fennmaradó összegből vegyünk inkább egy SSD-t. Garantáljuk a sikert!

Előnyök:

– Elképesztő sebesség változás, a frissítéseknél a % csíkot még nem láttam ilyen ütemben haladni.
– Nem kellett minden dokumentumot, stb. variálni, menteni, egész egyszerűen, ami kellett vissza kiraktam az asztalra ikon formájába, hisz a gyári winyó benn maradt a gépbe.
– Ki lett használva a sose használ cd/dvd meghajtó helye.

Hátrányok:

– Az ODD keretnek (mellyel a DVD helyére szereljük a HDD-t) az elejét nem minden esetben lehet cserélni! Persze egy kis barkácsolással biztos rá lehet gyógyítani a gyári cd/dvd meghajtó elejét, de ebbe nem mentem most bele. Egy kicsit furcsa lehet, ha beljebb van egy egyenes lap mint a gép oldala, de összességében nem zavaró.
– Aki használja a laptopot annak egy gyorstalpalót kellett tartani, hogy ne torrentezzen a C-re és ne az asztal legyen a mentések helye. Ezt biztosítva a winyóra kell beállítani fixen a böngészők (Firefox/Chrome/Explorer/Edge/Oprea) letöltéseit és az utorrentenk is. Csináltam egy mappát, amit alapértelmezett letöltési helynek be is állítottam. 

Mennyibe kerül?
Jelen pillanatban az Excom Computerben egy ilyen megoldást ki lehet hozni kb: 20.000,- Ft-ból (optikai beépítő kerettel vagy külső HDD periféria házzal együtt), ami szerintem nem egy elérhetetlen vágyálom. Én mindenképpen javaslom, ha valaki egy kicsit szeretne gyorsítani a még nem elavult gépén.

Megjelent: 3500 alkalommal Utoljára frissítve: 2016 April 09 21:34

Keresés

Szolgáltatásaink

Előző Következő
PC és laptop fejlesztés

PC és laptop fejlesztés

Kinőtted a gépedet? Az igények túl nőttek a géped tudásán? Nem kell azonnal új gép vásárlásán gondolkodnod. Van az a helyzet...

Vírusírtás

Vírusírtás

Lassú a számítógéped, notebookod? Esetleg a Facebook a nevedben üzenget? A böngésződ tele van kéretlen eszköztárral, sőt a böngésződ sem...

Hálózat tervezés és kiépítés

Hálózat tervezés és kiépítés

Számítógépes hálózat nélkül ma már egy cég működése sem elképzelhető. Sőt, köszönhetően a sok "okos" eszköznek lassan otthonainkba is bekúszik...

Rendszerüzemeltetés

Rendszerüzemeltetés

Teljes körű támogatást nyújtunk ügyfeleinknek az informatika minden területén!   A rendszerüzemeltetés szolgáltatásunk célja az IT üzemeltetés hatékonyságának növelése, a felmerülő hibák...

Ingyenes Wi-Fi HotSpot

Ingyenes Wi-Fi HotSpot

Üzletünk előtt ingyenes Wi-Fi Internet HotSpot működik, melyet okostelefonnal és notebookkal is használhat a hét minden napján 24 órában!   Keresd a...

Domain és Hosting szolgáltatás

Domain és Hosting szolgáltatás

Domainek regisztrálása és hosting szolgáltatások kedvező áron! Cégünk már több mint 8 éve saját webszervereket üzemeltet, melyek több mint száz ügyfelet...

Tanácsadás... INGYENESEN

Tanácsadás... INGYENESEN

Elvesztél a számítástechnika útvesztőjében? Nem vagy képben a legújabb technológiákkal, bővíteni szeretnéd gépedet, de azt sem tudod hogyan kezdj neki?...

Ha nálunk vásárolsz, INGYENESEN...

Ha nálunk vásárolsz, INGYENESEN...

Szaküzletünk havi rendszerességgel frissíti árlistáját. A közel 20 oldalas árlistánkban szereplő termékek mindegyike ugyan nem található meg állandó jelleggel polcainkon,...

Adatmentés - adattárolás

Adatmentés - adattárolás

Nem ismeri meg pendrive-odat vagy memóriakártyádat a számítógép? Esetleg csatlkazás után azonnal formázni akarja? NE! Ilyenkor ne csináj semmit, vedd...

Notebook, számítógép tisztítás

Notebook, számítógép tisztítás

A rendszeres karbantartást, tisztítást meghálálják eszközeink! A Te notebookod is szokott melegedni? Jártál már úgy, hogy film nézés vagy játék közben...

Weboldalunk sütiket (cookie) használ, mely segít számunkra, hogy színvonalasabb szolgáltatás nyújthassunk látogatóinknak. Továbbá a weboldal egyes részein személyes adatok megadására is van lehetőség melyek kezeléséről további tájékoztatásért kérjük tekintse meg az adatkezelési tájékoztatót.