Telefon: +36 (22) 504 640 Nyitvatartás: H - P: 9:00 - 17:00
Bejelentkezés

Bejelentkezés

Felhasználónév *
Jelszó *
Emlékezzen rám

Újdonságok / Blog

VR Kocka banner

Gyorsítsd fel a notebookod / számítógéped SSD beépítéssel

  • Posted on:  2016 April 09 19:23
  • Írta:  gomba

Köztudott, de kevésbé ismert tény, hogy a számítógépek sebességét hétköznapi használat esetén nem a processzor vagy a memória, hanem háttértár befolyásolja a legjobban. A legolcsóbb és legegyszerűbb módja számítógépünk felgyorsításának az, hogy a régebbi (mechanikai alkatrészeket is tartalmazó) HDD-t, modernebb, mozgó alkatrész nélküli SSD-re cseréljük. Mielőtt részletesebben bele is mennénk az SSD – HDD bemutatásába tekintsük meg a következő videót, hogy mi történik számítógépünkkel ha a HDD-t SSD-re cseréljük.

De még mielőtt demonstrálnánk a különbséget a HDD és SSD között, nézzük meg mi is az az SSD?

Az SSD (Solid State Drive) egy olyan, mozgó alkatrészek nélküli adattároló eszköz, ami memóriában tárolja az adatot. A számítógéphez a merevlemezekhez hasonlóan SATA csatlakozófelülettel csatlakozik és azokhoz hasonlóan blokkos adatelérést biztosít. Az SSD eszközökben a gyártók különböző típusú memóriákat használhatnak, mint pl. flash vagy különböző RAM fajták – ezt az ár- és a teljesítményigények határozzák meg. A szilárdtest – angolul solid state – szó arra utal, hogy ez a technológia nem tartalmaz mozgó alkatrészeket, mint a hagyományos merevlemezek. A mozgó alkatrészek hiánya miatt kevésbé sérülékeny, mint a hagyományos merevlemez, hangtalan, kevés hőt termel, nincsenek a mechanikából adódó késleltetések, az adathozzáférés egyenletesen gyors. Az SSD-ket előszeretettel építik be laptopokba, subnotebookokba, netbookokba, valamint PC-kbe is, annak ellenére, hogy ezek tárolási egységre vetített ára nagyobb, mint a hagyományos merevlemeznek. Emiatt ahol lehetőség van több adattárolót alkalmazni, ott elsődlegesen az operációs rendszer és programok gyorsítására használják, az egyéb adatokat hagyományos merevlemezeken tárolják.

És most nézzük meg a különbséget...

Kell ennél hathatósabb bizonyíték? Látható, hogy számítógépünk úgy felgyorsult, mint ha robogóról egy gyorsasági motorra ülnénk át. Most persze biztos sokukban a következő mondat fogalmazódott meg: „és mennyibe kerül nekem ez a fejlesztés?”. A válaszunk csupán annyi, hogy olcsób mint gondolnák. Manapság már bőven a megfizethető kategórián belül vannak az SSD-k árai.

Miért jobb az SSD, mint a HDD?

Igen, az SSD gyorsabb. Ebből azonban még nem következik egyenes ágon, hogy jobb is mint a HDD, nem árt a kérdést más perspektívából is megnézni. Az SSD-k könnyebbek, halkabbak és kevesebbet fogyasztanak, így megnövelhető az akkumulátor üzemideje is. Sokat utazik és fél attól, hogy egy nagyobb bukkanó után HDD olvasófeje felszántja a lemezt és elvesznek adatai? Az SSD-ben nincsenek mozgó alkatrészek, így akár rázhatjuk a notebookot, akkor sem fognak elveszni az adatok, vagy lefagyni az operációs rendszer a merevlemez védelem miatt, ami tulajdonképpen be se kapcsol, mert értelmét veszti.

A fentieket figyelembe véve nyugodtan kijelethetjük, hogy hétköznapi használat esetén inkább vegyünk gyengébb processzorral szerelt számítógépet egy SSD-vel mellékelve, mint sem egy erős processzort HDD-vel.

Ha notebookunkat szeretnénk SSD-vel bővíteni, akkor mi a következő 2 variációt ajánljuk a bővítésére:

1. Külső, USB HDD létrehozása: A notebookban lévő HDD-t kiszereljük, belerakjuk egy lehetőség szerint USB 3.0-ás, külső HDD házba, ezt követően beépítjük az SSD-t a notebookba. Ezzel nyertünk egy gyors számítógépet, valamint létrehoztunk egy olyan külső, hordozható háttértárat, melynek sebessége az USB 3.0-nak köszönhetően közel olyan szintű lesz, mint ha a háttértárunk benne lenne a számítógépben.

SSD 2

2. DVD helyére HDD: Ezzel a megoldással bármilyen notebookban egyszerre használhatjuk a HDD-t és az SSD-t, viszont az optikai meghajtó (DVD író/olvasó) kikerül a notebookból. A notebookból kiszedjük a HDD-t, majd azt belerakjuk egy ODD keretbe, melyet belerakunk az optikai meghajtó helyére, majd végül a HDD helyére behelyezzük az SSD-t. Ezzel persze megfosztjuk notebookunkat a DVD írás / olvasás lehetőségétől, de a felhasználók jelentős többsége már Windows telepítésre sem használ DVD lemezt. Mivel az optikai meghajtó folyamatosan veszít használati területéből így hiánya nem túl nagy áldozat.

SSD 3

Figyelem! Amennyiben ezt a megoldást választják, akkor egy esetleges szervizbe juttatás esetén állítsák vissza a notebookot eredeti állapotába. A notebook gyártók szerint a memória és háttértár cseréje nem jár garanciavesztéssel, viszont előírásuk szerint garanciális ügyintézés esetén a gyári, eredeti állapotban kell eljuttatni szervizbe a notebookot. Gondolok itt egy esetleges VGA vagy alaplapi hibára, melyek garanciális feltételei szerint a hardverelemek gyári állapota az előírás. Természetesen ez csak elmélet, gyakorlatban másképpen működik, de biztos ami biztos a cserélt HDD-t ne adjuk el!
 
Most hogy az elképzelés megvan, már csak egy megfelelő SSD-t kellett választani. Árban ne legyen túl drága, de azért kényelmesen elférjen rajta egy Win10, Office-al meg pár aprósággal. 64 GB-osat én nem vennék, mert az SSD-nek fontos hogy több szabad hely legyen, mind sebesség, mind élettartam szempontból. Azt viszont mindenki tudja hogy a Windows hajlamos idővel meghízni, így hamar elfogyhat a 64 GB. 256 GB-ost meg már feleslegesen soknak gondoltam, hisz a gyári merevlemez is a gépben marad. Ezen feltételek türkében esett a választás egy szerintem jelen pillanatban elérhető árban levő, jó minőségű termékre, mégpedig egy 120GB méretű Kingston SV300S37A/120 típusra.

Végszó

Általunk is tapasztalt, elterjedt tévhit, hogy a számítógép gyorsaságáért a processzor, memória és a videokártya triumvirátusa a felelős. Az igazság valójában az, hogy nagyon sok múlik azon, hogy miféle háttértárat is használunk. Nyilvánvaló, hogy a renderelés nem lesz gyorsabb, a játék közben tapasztalt FPS nem lesz nagyobb, viszont a fájlok mozgatása, játékok betöltése, boot idő és más, egyéb fentebb említett dolgok egyértelműen időtakarékosabbá válnak SSD alkalmazása esetén. Történhet ez mindazért mert a számítógépek hardverelemei és a fejlett operációs rendszerek olyan mértékű fejlődésen mentek át, mely során rengetegszer előfordul, hogy számítógépünk már csak az adatra vár, ezzel hívva életre egy jobb elérési idővel rendelkező háttértárat, mint a HDD. Csak egy hétköznapi példát említsünk: ha internetezünk, akkor a böngésző az oldalakon lévő képek letöltése előtt megnézi, hogy nincsenek-e azok már eltárolva a cache-ben, meglévő adatot ugyanis felesleges még egyszer letölteni. Alapesetben ez a folyamat olyan gyors, hogy semmit nem veszünk észre belőle. De! Mi van akkor, ha valaki a háttérben mondjunk torrentezik? Ha legalább 4-5 fájl letöltése folyik a háttérben, akkor a sok apró adat felírása és visszaolvasása már annyira leterhelheti a merevlemezt, hogy az az internetes oldalak betöltését is komolyan lelassíthatja. Ilyenkor hatalmas előnyt jelent az SSD, mely egyszerre akár több százszor annyi fájl elérést biztosítja mint a HDD.

Mielőtt döntetnék, először is mérlegeljünk! Mire használjuk számítógépünket? Ugyanis a felhasználók körülbelül 99%-án segíthet az SSD beépítése, a maradék 1%-án pedig részlegesen. Éppen ezért mi azt javasoljuk a fentiek alapján, hogy válasszunk gyengébb processzorral szerelt notebookot és fennmaradó összegből vegyünk inkább egy SSD-t. Garantáljuk a sikert!

Előnyök:

– Elképesztő sebesség változás, a frissítéseknél a % csíkot még nem láttam ilyen ütemben haladni.
– Nem kellett minden dokumentumot, stb. variálni, menteni, egész egyszerűen, ami kellett vissza kiraktam az asztalra ikon formájába, hisz a gyári winyó benn maradt a gépbe.
– Ki lett használva a sose használ cd/dvd meghajtó helye.

Hátrányok:

– Az ODD keretnek (mellyel a DVD helyére szereljük a HDD-t) az elejét nem minden esetben lehet cserélni! Persze egy kis barkácsolással biztos rá lehet gyógyítani a gyári cd/dvd meghajtó elejét, de ebbe nem mentem most bele. Egy kicsit furcsa lehet, ha beljebb van egy egyenes lap mint a gép oldala, de összességében nem zavaró.
– Aki használja a laptopot annak egy gyorstalpalót kellett tartani, hogy ne torrentezzen a C-re és ne az asztal legyen a mentések helye. Ezt biztosítva a winyóra kell beállítani fixen a böngészők (Firefox/Chrome/Explorer/Edge/Oprea) letöltéseit és az utorrentenk is. Csináltam egy mappát, amit alapértelmezett letöltési helynek be is állítottam. 

Mennyibe kerül?
Jelen pillanatban az Excom Computerben egy ilyen megoldást ki lehet hozni kb: 20.000,- Ft-ból (optikai beépítő kerettel vagy külső HDD periféria házzal együtt), ami szerintem nem egy elérhetetlen vágyálom. Én mindenképpen javaslom, ha valaki egy kicsit szeretne gyorsítani a még nem elavult gépén.

Megjelent: 3570 alkalommal Utoljára frissítve: 2016 April 09 21:34

Keresés

Szolgáltatásaink

Előző Következő
Ha nálunk vásárolsz, INGYENESEN...

Ha nálunk vásárolsz, INGYENESEN...

Szaküzletünk havi rendszerességgel frissíti árlistáját. A közel 20 oldalas árlistánkban szereplő termékek mindegyike ugyan nem található meg állandó jelleggel polcainkon,...

Rendszerüzemeltetés

Rendszerüzemeltetés

Teljes körű támogatást nyújtunk ügyfeleinknek az informatika minden területén!   A rendszerüzemeltetés szolgáltatásunk célja az IT üzemeltetés hatékonyságának növelése, a felmerülő hibák...

Notebook, számítógép tisztítás

Notebook, számítógép tisztítás

A rendszeres karbantartást, tisztítást meghálálják eszközeink! A Te notebookod is szokott melegedni? Jártál már úgy, hogy film nézés vagy játék közben...

Ingyenes Wi-Fi HotSpot

Ingyenes Wi-Fi HotSpot

Üzletünk előtt ingyenes Wi-Fi Internet HotSpot működik, melyet okostelefonnal és notebookkal is használhat a hét minden napján 24 órában!   Keresd a...

PC és laptop fejlesztés

PC és laptop fejlesztés

Kinőtted a gépedet? Az igények túl nőttek a géped tudásán? Nem kell azonnal új gép vásárlásán gondolkodnod. Van az a helyzet...

Domain és Hosting szolgáltatás

Domain és Hosting szolgáltatás

Domainek regisztrálása és hosting szolgáltatások kedvező áron! Cégünk már több mint 8 éve saját webszervereket üzemeltet, melyek több mint száz ügyfelet...

Vírusírtás

Vírusírtás

Lassú a számítógéped, notebookod? Esetleg a Facebook a nevedben üzenget? A böngésződ tele van kéretlen eszköztárral, sőt a böngésződ sem...

Tanácsadás... INGYENESEN

Tanácsadás... INGYENESEN

Elvesztél a számítástechnika útvesztőjében? Nem vagy képben a legújabb technológiákkal, bővíteni szeretnéd gépedet, de azt sem tudod hogyan kezdj neki?...

Adatmentés - adattárolás

Adatmentés - adattárolás

Nem ismeri meg pendrive-odat vagy memóriakártyádat a számítógép? Esetleg csatlkazás után azonnal formázni akarja? NE! Ilyenkor ne csináj semmit, vedd...

Hálózat tervezés és kiépítés

Hálózat tervezés és kiépítés

Számítógépes hálózat nélkül ma már egy cég működése sem elképzelhető. Sőt, köszönhetően a sok "okos" eszköznek lassan otthonainkba is bekúszik...

Weboldalunk sütiket (cookie) használ, mely segít számunkra, hogy színvonalasabb szolgáltatás nyújthassunk látogatóinknak. Továbbá a weboldal egyes részein személyes adatok megadására is van lehetőség melyek kezeléséről további tájékoztatásért kérjük tekintse meg az adatkezelési tájékoztatót.