Nyomtatás

Okos biciklis kütyü - magyar fejlesztésben

  • Posted on:  2016 September 13 07:24
  • Írta:  gomba

Egy lelkes kis magyar csapat olyannal rukkolt elő, ami minden biciklis szívét megdobogtathatja. A SmartGrip egy olyan markolat, mellyel a teljesen hagyományos biciklik is felokosíthatók. A kütyü adott helyzetben a kerékpáros életét is megmentheti.

A napokban indult útjára a SmartGrip nevű eszköz Indegogo-projektje, ami minden szempontból fontos és hasznos kiegészítője lehet a kerékpároknak. A magyar fejlesztőcsapat egy olyan kütyüt dolgozott ki, ami szinte lelophatatlan a kerékpárról, de jelez, ha el akarják lopni a bringát, és ha mégis sikerült nekik, megmutatja, hová vitték azt a tolvajok.

A markolatot egy rejtett csavarral lehet a kerékpárra erősíteni, a belsejét pedig speciális gumival látták el, ami alkalmazkodik a kormányhoz, így fizikailag csak nagyon nehezen lehetne lefejteni róla. A széleibe egy 360 fokban látszódó lámpát építettek be, ami irányjelzőként funkcionál, és aminek köszönhetően a kerékpáros sötétben is könnyen észrevehetővé válik.

A kütyü az okostelefonnal összekötve folyamatosan monitorozza a biciklis mozgását és jegyzi a megtett út hosszát, idejét, valamint az elégetett kalória mennyiségét is. A beépített mozgásérzékelőnek köszönhetően értesítést küld a telefonra, ha valaki megpróbálja elmozdítani a kerékpárt, a benne lévő GPS-nek köszönhetően pedig követhető a jármű mozgása is.

Bicikli markolat 2

Az eszköz azt is képes érzékelni, ha egy komolyabb erőhatás éri a kerékpárt, amit ilyen esetben balesetként értelmez, és azonnal jelzést küld a korábban megadott kontakt személy mobiljára. Ha a kerékpáros nem válaszol a hívásra, az adott személy a GPS-adatok alapján azonnal segítséget hívhat a bajba jutott biciklisnek. Az okosmarkolat akkumulátora elég sokat, 300 órát bír egyetlen feltöltéssel, és jelez, ha 10 százalék alá merül a töltöttség. A kütyüt microUSB-n keresztül lehet feltölteni.

Az Indiegogon futtatott SmartGriphez szállítással együtt 89 dollárért (kb. 25 ezer forint) lehet hozzájutni.

 

Megjelent: 3681 alkalommal Utoljára frissítve: 2016 September 13 08:07