Nyomtatás

App Ajánló: Allo, a Google új, intelligens chatprogramja

  • Posted on:  2016 September 22 17:42
  • Írta:  gomba

Pár napja már hazánkban is elérhető a Duo párja. Megérkezett a Google új chatprogramja, az Allo!

Az intelligens Allo androidos változata már itt figyel a Play Store-ban, van aki már le is töltötte, ám a nem egyszerre történő program megjelenések miatt nem egyszerre jelenik meg mindenkinek a Play Áruházban. Az iOS-es verzió is napokon belül letölthető lesz, sőt, mire cikkünket végig olvassák talán már aktív is lesz mindenkinek az iTunes-ban is és az Android áruházában...

Tavasszal az I/O fejlesztői konferencián mutatta be a Google az Allo–Duo párost, ami egyben a Hangouts háttérbe szorulását, végső soron leállítását is jelentheti. Egy hónapja jelent meg a Duo, és most már a párja, a mesterséges intelligenciával okosított Allo is letölthető a Google alkalmazásboltjából, de az iOS-es verzió is már a küszöbön várakozik. A chatprogrammal nagyott nyitott a Google, ugyanis annak használata – akárcsak a Duoé – egyáltalán nem kapcsolódik a Google-fiókhoz. Lényegében bármilyen okostelefonon használható, így sokkal szélesebb felhasználói közösségre is számíthat, mint a Hangouts.

Google Allo 2

AI - a nagy újítás

Ahogy a chatprogramok új generációja, úgy az Allo is erőteljesen támaszkodik az AI-ra (Artificial Intelligence), azaz a mesterséges intelligenciára. És ha mindehhez hozzátesszük a Google legújabb beszerzése, az API.ai nevű startup technológiáit, nem nehéz elképzelni, milyen lehetőségek előtt áll az Allo.

Egyelőre a hivatalos közleményben felsorolt példák nem éppen eget rengetőek. Például ha valaki úton van, és közben ismerőse erre rákérdez, az Allo képes megadni a megfelelő "igen" választ, sőt igazodik is a felhasználó beszédstílusához (ez az öntanuló mesterséges intelligenciánál már szinte alap, legalábbis egyszerűbb beszédhelyzetekben), tehát válaszolhat úgy is, hogy "ja" vagy "aha". Az már nagyobb fegyvertény, hogy a képeket is értelmezi, tehát ha valaki küld egy kutyás fotót – így a másik példa –, akkor mehet rá az automatikus "ó, de aranyos/cuki/édi" válasz egy mosolygós emotikon kíséretében.

Na de valljuk be, enélkül is kerek lenne a világ... A mesterséges intelligencia ugyanakkor biztosítja a rendszer öntanulását, a válaszok a folyamat előrehaladtával egyre árnyaltabbak és összetettebbek is lehetnek, állítja a Google.

Assistant - a rendszer rejtett támogatója

Az Allo mögé sikerült behúzni egy sor olyan fejlesztési eredményt, amely önállóan már bemutatkozott. Először is ott vannak azok a természetes nyelvi feldolgozásban elért eredmények, melyek a Google Assistantban öltöttek testet, mindenekelőtt az, hogy az Assistant képest a szövegeket kontextusukban értelmezni. A képfelismerés mögött pedig ott van a Google Photosnak az idén tavasszal bemutatott képessége, amely képfelismerő intelligencia segítségével automatikusan rendezi a képeket tematikus albumokba.

A képeknek egyébként eleve nagyobb teret ad az Allo, mint sok más chatprogram, az elküldendő képekre lehet firkálni, vannak mindenféle matricák, melyek mind az önkifejezés pontosabbá, teljesebbé tételét szolgálják.

Az Asssistant egyébként közvetlenül is szerepet kap az Allo használatában. A chatbot ugyanis kérdésekre is válaszol, például tájékoztat közlekedési információkról, időjárásról, hírekről, csak rá kell kérdeznünk. A Google közleményében külön ki is emeli, hogy az a cél, hogy az Assistant minél több Google-termékben legyen elérhető – ehhez is jó alapot adhat az API.ai megszerzése. A digitális asszisztens egyelőre csak angolul ért, de más nyelvekre is fel akarják készíteni. Sajnos valószínűleg nem magyarul fog megtanulni elsőként.

Google Allo 3

És végre van már titkosítás is, de nem alapértelmezetten

Amióta Snowdennek köszönhetően sokkal többet tudunk arról, hogy hogyan működik az NSA és a hozzá hasonló szervezetek, az üzenetküldők esetében is alapnak számít a végponti titkosítás (amikor a titkosítás a felhasználó eszközén történik, a kódolt információ továbbítódik, a címzett készülékén pedig dekódolódik).

Ezt az Allo is biztosítja, bár a végpinti titkosítás nem alapértelmezett. Ennek azonban van egy praktikus oka: a mesterséges intelligenciának el kell olvasnia az üzeneteket ahhoz, hogy értelmezhesse azokat. Ha tehát titkosított az üzenet, nincs öntanulás, és nincs intelligens válaszadási lehetős sem. Úgyhogy itt egy újabb kihívás a Google előtt: összeegyeztetni a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás nyújtotta előnyöket a biztonsággal.

A Google Allo-t az alábbi linkeken érhetitek el...

GooglePlay1 AppStore1
Megjelent: 2841 alkalommal Utoljára frissítve: 2016 September 22 19:49