Nyomtatás

Google Sheep View - a Street View helyett

  • Posted on:  2016 July 17 13:54
  • Írta:  gomba

Tudjátok hol van a Feröer-szigetek? Ebben az Egyesült Királyság és Izland között az Északi-tengeren fekvő apró kis országban megunták, hogy a Google hanyagolja őket, inkább fogtak egy birkát, és így csinálnak saját Street View-t. Egy birka hátára szerelték fel a 360 fokba látó kamerát, hogy így fotózzák körbe a területet.

Bár a Google Street Views segítségével szinte bárhol körülnézhetünk a világban – nemcsak az utakon, de a hegyekben vagy akár egy épületen belülis –, ám még mindig van néhány hely, amit nem fotózott be a keresőóriás. Ilyen például a Dán Királysághoz tartozó Feröer-szigetek, ahol viszont nem estek kétségbe, és úgy döntöttek, saját maguk fotózzák végig a szigetet – egy birkával.

Az egeret a képek fölé húzva azonnal ki is próbálhatjuk, hogy mit láttak a birkák legelés közben a Feröer-szigeteken...

The Irish Times beszámolója szerint a szójáték kedvéért Stret View helyett Sheep View 360 névre keresztelt projekt ötlete a Durita Dahl Andreassen fejéből pattant ki, aki a helyi idegenforgalmi irodában dolgozik. Mive a Feröer-szigetekről nem talált képeket a Street Viewn, így kért egy 360 fokban látó kamerát, majd felszerelte azt egy birka hátára, és már indult is a fotózás. A választás persze nem véletlen, a szigetek nevét magyarul Juh-szigetekre lehetne fordítani. Csak hozzávetőlegesen: a Feröer-szigeteken 50 ezer emberre 70 ezer birka jut.

A Google egyébként is arra ösztönzi a felhasználókat, hogy saját környezetükről ők is készítsenek utcakép-fotókat, ehhez pedig még a 360 fokos kamerát is kölcsön adják. Szóval a dolog ebből a szempontból nem egyedi, olyat viszont még nemigen hallottunk, hogy a műveletet egy birka segítségével végeznék el.

Ahhoz, hogy a fotózás sikeres legyen, Andreassen egy állatbarát ismerőse segítségét kérte, akivel együtt szerelték fel a kamerát az állat hátára. A fotózás után nemcsak a Street View-képeket töltötte fel, hanem a birkák által bejárt útvonalat is.

Megjelent: 2732 alkalommal Utoljára frissítve: 2016 July 17 14:49