Nyomtatás

Itt a digitális dobókocka!

Talán még a fejlesztői sem tudják, hogy mire jó pontosan a DICE+, mely egy szenzorokkal telepakolt, Bluetooth-on keresztül kommunikáló dobókocka.

A DICE+ nevű eszköz egy igen figyelemre méltó újdonság, elsőre nehéz elképzelni, hogy pontosan miről is lehet szó. Ez egy dobókocka! Nagyjából vizualizálható a tárgy, de a felhasználási lehetőségekkel kapcsolatban már lehetnek kétségek.

Képzeljünk el egy 26 x 26 x 26 milliméteres kiterjedésű, 25 grammos tömegű kockát, melynek oldallapjai karcmentes és viszonylag halkan koppanó, világos színű, gumiszerű tapintású anyagból készültek, azokat pedig kékes árnyalatban tündöklő plasztik öleli körbe. Mivel a sarkok lekerekítettek, a cucc azért mind fogásra, mind gurítási élményre különbözik egy picit a klasszikus dobókockáktól, mozgása nagyban függ attól, hogy élére vagy oldalára érkezik le, illetve milyen felületen használjuk; ettől függetlenül nyilván lehet vele gurítani, de az élmény akkor is picit más. Az oldallapokon ledes háttérvilágítással jelennek meg a számok, elvileg a szivárvány minden színében, hiszen az RGB ledek sokmillió színárnyalatot tudnak; ettől függetlenül a zöld és a kék szín a legjellemzőbb.

A lényeg persze az, ami belül van. Adott egy mozgásérzékelő szenzor, mely nyilván azt érzékeli, ha felemelik és elgurítják a kiegészítőt. Van továbbá egy mágneses érzékelő, melynek pontos szerepe nem tisztázott, de elvileg a dobás meghatározásánál van valami dolga. Van továbbá egy ismeretlen típusú ARM-processzor, mely egyrészt az érzékelők adatait számolja, másrészt tartalmaz egy hőmérsékletszenzort is, harmadrészt a Bluetooth kommunikációért felel, mely 2.1-es vagy 4.0-s szabványokkal történhet. A szenzorok jól működnek, elvétve fordult elő, hogy egy dobást nem érzékelt és azt meg kellett ismételni, átverni pedig csak úgy tudtuk a kockát, ha tenyerünkkel hozzáférve gyorsan forgattuk az asztalon, de ebben az esetben ugyanúgy véletlenszerű szám jön ki, mint dobáskor, úgyhogy ez nem egy nagy mutatvány. Az iOS-alapú készülékekből az iPad 3-at, 4-et és Minit támogatja iOS 6-os vagy 7-es rendszerrel, az iPhone-ok és az iPod touch-ok nem játszanak, a régi iPadek pedig azért maradtak ki a sorból, mert nem támogatják a Bluetooth Low Energy szabványt. Az Androidos készülékek tulajdonosai sem maradtak ki a jóból, itt kevesebb a kikötés, elvileg minden 4.0-s vagy frissebb operációs rendszerrel rendelkező okostelefon és táblagép támogatott.

 dice1

A párosítás nem egy nehéz folyamat, mindenek előtt be kell kapcsolnunk a kockát (amihez dobni kell egyet), ezután a Bluetooth eszközöknél látni fogjuk, elég csak ráböknünk, jelszó nincs. Ezt követően le kell töltenünk az ingyenes Powered Board Games nevű alkalmazást az App Store-ból vagy Play Áruházból, amit ha elindítunk, az automatikusan fel is ismeri a kockát; a szoftver használatához egyébként nem feltétlenül szükséges kocka, virtuálisan is dobhatunk benne.

Kezdéskor 5 darab ingyenes társasjátékot kapunk: Backgammon, Chuchumba, Rainbow Jack, Rumble Stumble és This Way Up. Nem próbáltuk ki mindegyiket, de a Backgammont leszámítva mindegyik elég egyszerűnek tűnik, az általános iskolásoknak ajánlott Rainbow Jacket leszámítva mindegyik játszható 3 éves kortól. A kínálatot jelenleg 3 további játékkal lehet bővíteni, melyek közül 2 fizetős (450 forint körül vannak), egy pedig ingyenes. A prospektus szerint egyébként összesen 9 darab társasjáték elérhető. A játékok egyébként grafika és hang szempontjából is igényesek, jól és egyértelműen felépítettek; nekem nem jelentettek nagy élményt, de a gyerekek bírták őket. Az mondjuk kár, hogy magyarul nem tudnak.

dice2

A DICE+ tehát egy elsőre furcsának és feleslegesnek tűnő, de a valóságban működő kiegészítő. Ára elsőre elég borsosnak tűnik, hiszen nagyjából 14.000,- Forintot körüli árat kell érte kifizetni, de aki tudja, hogy mennyibe kerül egy igazi társasjáték, az egyből nem fogja annyira a fejét. Persze felesleges összehasonlítani az élményt, a valódi táblás játékokhoz egy ilyen virtuális másolat nem hasonlítható, mi inkább úgy látjuk, hogy ez egy kiegészítő megoldás lehet például hosszabb utazások során, ahol nem lenne hely a rendes játékokat használni. De jó móka lehet egy androidos TV-box segítségével játszani, a gyerekeknek néha-néha ez is nagy élményt jelenthet. Egyszerre egyébként 7 kocka is használható, tehát akár minden játékosnak lehet egy példánya, az akkumulátor pedig nagyjából 20 óra játékot bír ki. Tölteni microUSB-n keresztül lehet, csatlakozó az 1-es oldal alatt található, a fedlapot kicsit el kell csúsztatni ahhoz, hogy hozzáférhessünk.

DICE+ TV ad from DICE+ on Vimeo.

Megjelent: 4110 alkalommal Utoljára frissítve: 2016 April 04 13:50