Nyomtatás

Egy billentyű, egyszerre 3 eszközhöz is: Logitech K780

  • Posted on:  2016 July 03 08:37
  • Írta:  gomba

A Logitech újra nekirugaszkodott a multi-device billentyűzetnek. A K780 kicsit nagyobb és dizájnosabb, mint az elődje. És hozza a kötelező újításokat.

De, ahogy az szokott lenni – az asztali gépet és a mobil eszközöket (okostelefont, tabletet) egyszerre kezelő – billentyűzetekre van igény. Ezt az is mutatja, hogy a Logitech talált fejlesztési lehetőséget, és kiadott egy újabb verziót. A K780 jelű keyboard szebb, nagyobb, de a leírások alapján nem tud sokkal többet, mint a két évvel ezelőtti változat.

A K780-nak egyébként még két elődje is forgalomban van, a K380-as és a K480-as is 12-15 ezer forint körüli összegért szerezhető be. A K780 viszont árban nagyot ugrott hozzájuk képest. A Logitech hivatalos oldalán 32 ezer forint szerepelm, de a "sima" offline forgalomban azért lesz ez kicsivel olcsóbb is. De milyen pluszokat kapunk a közel 20 ezer forintért?

Teljes billentyűzet

A legszembeötlőbb az, hogy a K780 teljes billentyűzet, azaz a jobb oldalán ott figyel a numerikus rész a teljesen klasszikus elrendezésben: felül a numerikus panelt kikapcsoló gomb, jobb szélen a plusz és mínusz, alattuk pedig egy kicsi Enter gomb. Ahogy a korábbi változatoknál, itt is a billentyűzetbe lehet helyezni a mobilt és a tabletet. De míg a korábbi változatoknál magába a billentyűzetben volt az eszközök rögzítésére szolgáló mélyedés, a K780-at úgy alakították ki, mintha maga a billentyűzet is egy dokkolón lenne, ami a mobil eszközöket is képes fogadni. Gyakorlatilag egy gumírozott keretet építettek össze egy billentyűzettel. A billentyűzet és a keret közti horonyba maximum 11,3 mm vastagság készüléket lehet helyezni. Egymás mellett viszont kényelmesen elfér egy nagyobb iPad Pro méretű tablet fektetve (kb. 306 mm) és egy okostelefon állítva. Pontosabban egy Samsung Galaxy S7 biztosan, hiszen az kb. 70 mm széles, de egy iPhone 6 Plus már le fog lógni a maga 78 mm-ével, mivel a billentyűzet teljes hossza 380 mm.

LogitechK780 2

Energiatakarékosan és titkosítva kommunikál

A K780 a korábbi modelleknél használt Bluetooth 3.0 helyett az energiatakarékos Bluetooth Smart (Bluetooth 4.0) kapcsolattal csatlakozik az eszközökhöz. Ez és az automatikusan bekapcsoló készenléti állapot akár hihetővé is teszi, hogy akár két évig is működik a billentyűzet egy elemkészlettel (két AAA típusú elem kell hozzá). A kapcsolat egyébként titkosított: a billentyűzet és az eszközök kommunikációját 128 bites AES titkosítás védi. A Bluetooth mellett használható a Logitech 2,4 GH-es frekvencián üzemelő Unifying protokollja is, amihez az USB-s vevőegységet is tartalmazza a csomag. Ezt természetesen csak USB porttal rendelkező eszközöknél lehet használni, de billentyűzet mellé további öt, a protokollt támogató eszközt lehet telepíteni.

A billentyűzet amúgy hozza a kötelezőt: automatikusan alkalmazkodik az eszközökhöz, azaz lehet használni iPhone-hoz, iPadhez, Machez, adroidos telefonokhoz és tabletekhez és windowsos eszközökhöz – és persze ezek kombinációjához. Az eszközök közötti váltás is maradt ugyanaz, három Easy-Switch gomb. Ezeken egy kis LED jelzi, hogy a Bluetooth csatorna aktív.

A K780 Android 5.0-s (Lollipop), Windows 7-es, Mac OS X 10.10-es és iOS 5-ös és Chrome OS-es (vagy ezeknél újabb) rendszerekkel már használható. A gyártó azt ígéri, hogy az eszközökhöz a csatlakoztatás egyszerű és gyors lesz.

Van bőven alternatíva

Ha valaki a gép előtt sem tud elszabadulni tabletétől és telefonjától, jó hasznát veszi, különösen vegyes környezetben. Így ugyanis ki tudja váltani például a platformspecifikus billentyűzeteket.

Az Apple például az iPad Pro-hoz kínálja Smart Keyboardot, ami közel 60 ezer forintot kóstál. Ennél egy fokkal jobb – és még a Logitech K780-nál is olcsóbb – a Microsoft intelligens billentyűzete, a Universal Foldable Keyboard. Ez egyrészt hordozható – ami a K780-ról nem mondható el –, másrészt használható windowsos, androidos és iOS-es eszközökkel is. A K780-hoz hasonlóan Bluetooth Smart kapcsolattal köthető össze az eszközökkel, de egyszerre csak eggyel. 

Megjelent: 2304 alkalommal Utoljára frissítve: 2016 July 03 09:20