Nyomtatás

Ingyenwifi a Telekomnál is - A részletek

  • Posted on:  2016 April 09 12:53
  • Írta:  gomba

Korábbi cíkkünkben már ítunk róla, hogy a Telekom is bevezeti a UPC mintájára az előfizetőknek járó ingyenes Wi-Fi elérhetőséget. Most, hogy a szolgáltatás már eilndult és aktívan lehet is használni, utánajártunk pár hasznos dolognak a szolgáltatásal kapcsolatban.

Korábbi cikkünk itt olvasható...

Jelenleg a VDSL technológiával kapcsolódó eszközökön kapcsolta be a Telekom a Wi-Fi Fon hálózatot, de folyamatosan vezetik majd be a többi, a célnak megfelelő technológiát is a rendszerbe, 18 hónap alatt 200 000 hotspotot kialakítva. A Fon hálózat teljesen elkülönül a vezetékes internetkapcsolattól: önálló IP címmel rendelkezik, az előfizető netkapcsolatát nem befolyásolja a fejlesztés. Sajnos az ügyfelek nem kérhetik az eszköz cseréjét csak azért, mert a kihelyezett elosztóegység esetleg nem alkalmas a Fon hálózat szimultán kiszolgálására.

Jelenleg 50 Mbit/s a legnagyobb elérhető sebesség, de a tervek szerint ez akár 120 Mbit/s-ig is nőhet a jövőben. Protokollkorlátozást nem vezettek be a Fon hálózatán, tehát többek között a VoIP is használható. Automatikus kapcsolatbontásra 24 óránként kerül sor a Telekom tájékoztatása szerint, de ezt követően is újracsatlakozhatnak a felhasználók.

TelekomFon5

Mivel a Wi-Fi Fon szolgáltatás csak a Telekom által kiadott felhasználónév-jelszó párossal vehető igénybe, attól sem kell tartania senkinek, hogy a lakásában elhelyezett eszközön keresztül idegenek illegális tevékenységeket folytatnak, amiért a háziakat tenné felelőssé a hatóság. Ha ennek ellenére valaki mégis azt szeretné, hogy ne működjön elkülönített hotspotként is az eszköz, az ügyfélszolgálaton kérheti a funkció kikapcsolását. Ez viszont azzal jár, hogy ő sem használhatja a már jelenleg is 2000 településen elérhető Wi-Fi hálózatot. Ebben az esetben a hozzáférési adatok (melyeket április folyamán küldi meg postai úton a vállalat) érvényességét visszavonja a Telekom.

Nem csak a vezetékes előfizetők használhatják azonban a Wi-Fi Fon Alap (belföldi) hálózatát, a már meglévő Next XL, valamint az újonnan megrendelt Next S,M illetve Music S, M és XS csomagok mellé automatikusan, külön díjazás nélkül jár a felhasználónév-jelszó páros, amit SMS-ben küld el a szolgáltató. Ezeket a csomagokat régebb óta használók (Next XL kivételével) nem kapnak hozzáférést a hálózathoz, és ezen a hűségidő hosszabbítása sem változtat, mivel ez nem számít új előfizetésnek.

A Wi-Fi Fon hálózatot azok is igénybe vehetik, akik sem vezetékes szolgáltatással, sem erre jogosító mobil előfizetéssel nem rendelkeznek, időalapú hozzáférés vásárlásával. SMS-ben 1 órára, bankkártyával és PayPal használatával pedig 1, illetve 5 napra lehet előfizetni a szolgáltatásra. Előbbi 500 forint, az egynapos 1000, az ötnapos változat pedig négyezer forintba kerül.

TelekomFon4

Megjelent: 4171 alkalommal Utoljára frissítve: 2016 April 09 13:23