Nyomtatás

Itthon is elindul az RCS üzenetküldési lehetőség - de minek?

  • Posted on:  2018 March 13 16:14
  • Írta:  gomba
A Telekom a múlt héten jelentette be, hogy a napokban elkezdi bevezetni mobil hálózatán a RCS (Rich Communication Services) nevű szolgáltatást. A RCS gyakorlatilag azt kínálja, mint bármelyik internetes chatprogram (FB Messenger, Viber, Whatsapp) - csak még potenciálisan jó sokat is lehet fizetni ezért.
 
Az új generációs üzenetküldő szolgáltatás a 25 éve működő és még mindig gyakran használt klasszikus szöveges sms-t és a másfél évtizede debütált mms szolgáltatást egészíti ki új funkciókkal: HD minőségű fényképek és videók megosztásával, fájlok küldésével, saját pozíció megosztásával vagy akár csoportos chateléssel. Az előfizetők az RCS szolgáltatást aktiválva egymás között és a világ bármely más RCS felhasználójával internet alapú chat formájában is tudnak üzenetet váltani.

Elköltöztünk Banner honlara

Az új szolgáltatás egyszerűen és gyorsan használható, egyes mobiltelefon készülékeken az előre telepített üzenetgombról közvetlenül elérhető. A március folyamán induló tesztüzem során a HMD Nokia 3, illetve Nokia 5, Sony Xperia XZ és a Samsung Galaxy A3 (2017) készülékeken az új szolgáltatás alapértelmezetten érhető el. Ha nem ilyen telefonunk van, de androidos, az sem gond, csak le kell töltenünk a Play áruházból a Google által fejlesztett Android Messages alkalmazást. További jó hír, hogy az ilyen üzeneteket hamarosan nem csak telefonról tudjuk küldeni/fogadni, hanem számítógépről is. Az új üzenetformátum igénybevételéhez nincsen szükség semmilyen regisztrációra. Az elküldött üzenetek mindenképpen célba érnek, ha a címzett nem tud fogadni újgenerációs üzeneteket, akkor sms vagy mms formájában kapja meg az általunk küldötteket.
 
A RCS a szöveges SMS és MMS szolgáltatást egészíti ki olyan funkciókkal, mint pl. a csoportos chatelés, a HD minőségű fényképek átvitele, a videók megosztása, valamint a tetszőleges fájlok átküldése és a saját pozíció megosztása. A különbség a teljesen internetes chatprogramokhoz képest, hogy az RCS-sel ezeket az anyagokat olyan készülékekre is el lehet küldeni, amiken az ehhez szükséges kliens nincs feltelepítve vagy ami nem rendelkezik internet-eléréssel - amely esetben ez azonban igen sok pénzbe kerülhet.
 
 
Ideális esetben az RCS a beszélgetésben résztvevő összes fél telefonján elérhető, méghozzá interneten vagy Wi-Fi-n át. Ha utóbbi nem adott, de van mobilnet a készüléken, akkor az alkalmazás a mobilinternet-keretet használja fel; ha pedig ez sincs, akkor SMS-ben, illetve MMS-ben küldi el az üzeneteket a címzett(ek)nek. Ezt ugyan meg lehet tiltani neki, de ha nem teszi a felhasználó, akkor az átvitelhez szükséges MMS-ek díját lesz kénytelen kifizetni, ami - főleg egy oda-vissza beszélgetésnél - igen tetemes összegre is rúghat.
Megjelent: 10298 alkalommal Utoljára frissítve: 2018 March 13 10:47