Nyomtatás

Az UHD felbontású tévék a kelendőbbek

  • Posted on:  2017 June 06 12:33
  • Írta:  gomba

Jellemzően kétszázezer forint alatti készülékeket választunk, egyre ritkábban cserélünk megjelenítőt. A 32 hüvelyk a menő, mert az olcsó.

Nemrégiben írtak arról, hogy a tévéműsor miatt egyre kevesebben kapcsolják be televíziókészülékeiket. De akkor mire, illetve hogyan használják az emberek a zajládákat? Vásárlói szokások után kutakodtunk. Van még kereslet a FullHD-nál alacsonyabb felbontású készülékekre? Mekkora az UHD TV-k aránya? A tapasztalat az, hogy a HD Ready eszközök gyakorlatilag kiszorultak a piacról: jelenleg még egy kicsivel vezet a fullHD, 54 százalékos részesedésével megelőzi az UHD eladásokat, melyek 46 százalékot adnak.

A fogyasztók számára még mindig a méret a lényeg, a pénzükért az elérhető legnagyobb képátlóval rendelkező készülékekre vadásznak, másodsorban pedig az okosfunkciókat keresik, hiszen az okostévék alapból képesek lejátszani pendrive-ról a filmeket, zenéket, illetve működik rajtuk a YouTube, Netflix, HBO GO és más hasonló streamszolgáltatások. Egyébként a smart funkciókkal ellátott típusok az összeladás 65 százalékát adják, a hagyományos készülékek 35 százalékban kerülnek a kosarakba.

UHDtv2

Még mindig a 32 hüvelykes modellekből viszik a legtöbbet az emberek, érdekes adat viszont az, hogy ha a 40-43 hüvelykes tévék eladásait összeadjuk, ezekből már több fogy. A televíziók átlagos mérete ez alapján 38-40 hüvelyk közé jön ki. Az eladások 80 százaléka 200 ezer forint alatti készülékeket jelent, csak 20 százalék az ennél drágább tévék mutatója.

Főleg tévét vásárolunk nagy méretben, a legalább 32 hüvelykes képátlójú készülékek között csak öt százalékos részesedése van a monitoroknak, a többi TV. Ha nem számoljuk a nagyobb készülékeket, csak a 32 hüvelykes kategóriát nézzük, már 20 százalék a monitorok aránya. A felhasználók válasza alapján száz tévére nagyjából 8 multimédialejátszó, 3 Blu-ray lejátszó és 3 Chromecast jut. Ma az UHD TV-ket nem a tartalmak miatt választják sokan, hanem azért mert a legújabb fejlesztéseket (HDR) egyszerűen nem építik be a gyártók a HD felbontású panelekkel rendelkező modellekbe, ráadásul a trend az, hogy egyre ritkábban cseréljük a készülékeket, a most kapható QLED és OLED modelleket az ügyfelek elmondása alapján 5-8 évig biztosan nem akarják majd cserélni.

Megjelent: 2977 alkalommal Utoljára frissítve: 2017 June 06 14:07