Nyomtatás

App Ajánló: itt a gyógyszertári okos recept!

  • Posted on:  2016 November 30 14:17
  • Írta:  gomba

Az informatika nem csak a kórházakban dübörög, hanem a zsebünkben lévő okostelefonok és karunkra csatolt okosórák is egyre több egészségügyi adatunkat képesek mérni. Eközben a betegek ellátását szolgáló egyik legfontosabb dokumentum az orvosok által kiállított vény viszonylag érintetlenül maradt. Vagy legalábbis kevesen tudják, hogy már most létezik Magyarországon is olyan megoldás, mellyel kényelmesebbé tehetjük a gyógyszerkiváltást.

A magyar Medigen még tavaly fejlesztette le azt az androidos eszközökre, valamint iPhone-ra és iPadre is elérhető alkalmazást, ami leegyszerűsíti a gyógyszertárak és a betegek közti kommunikációt, ennek köszönhetően pedig csökken a kiváltás folyamatával töltött idő is. Az app segítségével elég csupán leolvasni az orvos által felírt recept(ek) vonalkódját, amit a rendszer elküld az általunk kiválasztott patikának. (Ehhez persze a gyógyszertárnak csatlakoznia kell a rendszerhez, de egyre többen meg is teszik ezt.) Ennek köszönhetően elkerülhető a felesleges sorban állás, a gyógyszerész ugyanis azonnal küld egy üzenetet, ha összeállt a megrendelt csomag.

Medigen 2

Az idei T-Systems Symposiumon is előadó hazai cég rendszerének másik előnye, hogy a leolvasott kódnak és az elküldött rendelésnek köszönhetően a gyógyszertárban nem kell az orvosok írását “visszafejteni”, így a patikusok számára is jóval kisebb lesz a hibázási lehetőség. A megoldás ugyanakkor nemcsak akkor használható, ha az orvos által felírt gyógyszerek kiváltásáról van szó. Az alkalmazásban ugyanis a már meglévő, de fogyóban lévő vény nélkül kapható gyógyszer vonalkódját is leolvashatjuk a dobozról, így azt szintén “berendelhetjük” a patikától.

Ez utóbbi lehetőség főleg azoknak jön nagyon jól, akik nem csak saját maguk, hanem az idősebb szüleik, nagyszüleik gyógyszereinek kiváltását intézik. A vonalkód leolvasásával ugyanis nem kell külön fejben tartani, hogy milyen gyógyszerre van szükség, és az üres dobozt sem kell elvinni a patikába.

A privát fejlesztés mellett egy, a papírrecepteket teljesen kiváltó állami megoldás is készül. A jelenlegi tervek szerint ugyanis jövő szeptembertől a magyar gyógyszertárakban is kötelezővé válik az elektronikus recept. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ még 2015 októberében adta hírül, hogy elkészültek az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) működését biztosító feltételekkel, így az elmúlt egy évben már a rendszerhez tartozó funkciók tesztelése zajlott. Bár eredetileg 2017 januárjától indították volna el a rendszert, ezt az adatok maximális védelmi körülményeinek kialakítására hivatkozva elhalasztották.

Hogy milyen komoly segítséget jelenthet majd egy ilyen rendszer jelenléte, azt egy 2012-es tanulmány mutatja meg. Az Amerikai Egyesült Államokban komoly problémát jelent, hogy az orvosok által felírt gyógyszeres kezelést a páciensek fele nem tartja be. Az Egészségügyi Világszervezet szerint mindez évente 125 ezer ember halálához vezet az USA-ban, emellett pedig több milliárd dolláros pluszköltséget ró az egészségügyre. A tanulmány szerint azonban az e-recept bevezetése mintegy 10 százalékkal javítaná a gyógyszeres kezelések arányát, arról nem is beszélve, hogy 2022-ig mintegy 140-240 milliárd dollár költségmegtakarítást eredményezhet az egészségügyi ellátórendszer számára.

A rendszer indítása idehaza azonban nem jelent egyet azzal, hogy azonnal megszűnik a papíralapú felírás, a tervek szerint az orvos döntheti majd el, hogy melyik megoldást választja. A kiváltás folyamatát viszont már most is meg lehet gyorsítani.

A programot iPhone-ra, és androidos mobilra is telepíthetjük és az alábbi linkeken is elérhetitek...

GooglePlay1 AppStore1

Megjelent: 6464 alkalommal Utoljára frissítve: 2016 December 01 08:52