Nyomtatás

A Samsung megvette a Harman-t

  • Posted on:  2016 November 17 13:30
  • Írta:  gomba
facebook.com/excom.hu

A telefonokban már nincs több szufla, a dél-koreaiak 8 milliárd dollárért vásárolják be magukat az okos autók piacára.

A Samsung Electronics megállapodott a Harman International Industries 8 milliárd dolláros felvásárlásáról, ami 28 százalékkal magasabb részvényenkénti árat jelent az elsősorban szórakoztatóelektronikai audio termékeiről ismert társaság papírjainak hétfői záró árfolyamához képest.

Bár a Harman nevéről évtizedek óta a mikrofonok, fülhallgatók vagy hangfalak juthatnak a legtöbb felhasználó eszébe, a társaság az autós elektronikai cikkeken túl az okos járművek (connected car) piacán is jelen van, olyannyira, hogy manapság már 7 milliárd dolláros éves forgalmának kétharmad része származik ebből az iparágból.

Az amerikai székhelyű Harman több mint két évtizede működik Székesfehérváron, és jelentős képviselője az autóipari ágazatnak Magyarországon is. A Samsung-felvásárlás a tervek szerint még a jövő év első felében lezárulhat.

Már nem a telefon a menő

Harman2

A Samsung nagy értékű akvizíciójának is éppen az a célja, hogy a dél-koreai vállalat újabb pozíciókat szerezzen az internetre csatlakozó járművek rohamosan növekvő üzletében, újabb lábat növesztve magának az egyre kevésbé jövedelmező okostelefonos biznisze mellé. Ilyen befektetés volt korábban az elektromos autókat fejlesztő BYD felvásárlása, és ilyen lett volna a Fiat Chrysler felsőkategóriás autóalkatrész-gyártó leányának (Magneti Marelli) megszerzése is, amivel kapcsolatban azonban nemrég kútba estek a hónapok óta zajló tárgyalások.

A Bloomberg beszámolójában megszólaló iparági elemző szerint a lépés - jobban mondva a tranzakció értéke - jól mutatja, hogy a Samsung mennyire elkeseredetten igyekszik a tevékenységében újabb növekedési központokat kialakítani, illetve hogy a cég felismerte, hogy az okosautók szegmensében a saját erejéből soha az életben nem válhat piacvezetővé. Van ugyanakkor 70 milliárd dollárnyi készpénze, amiből alaposan megtámogathatja a növekedést.

Bár egy 8 milliárd dolláros akvizíció önmagában is figyelemre méltó dolog, a jelentőségét most tovább növeli, hogy az lesz a legnagyobb értékű tengerentúli cégfelvásárlás a Samsung eddigi történetében. A megállapodásról szóló közlemény megemlíti, hogy a múlt század közepén alapított és pontosan 30 éve tőzsdei cégként működő Harman okosautó-, audio- és telematikai rendszerei nagyjából 30 millió járműben találhatók meg világszerte.

Megjelent: 2813 alkalommal Utoljára frissítve: 2016 November 17 13:48