Nyomtatás

Az új korszak: november 1-től már csak Windows 10 van!

  • Posted on:  2016 November 03 12:09
  • Írta:  gomba
facebook.com/excom.hu

Sietnie kell annak, aki Windows 7-es vagy 8-as gépet akar! A Microsoft november 1-jétől nem ad el licenceket a PC-gyártóknak, akik így nem szállítanak több gépet Windows 7 és 8.1 rendszerekkel.

A Microsoft 2016. október 31-ével befejezte a Windows 7 Professional és a Windows 8.1 operációs rendszerek licenceinek értékesítését az OEM-ek (PC-gyártók és rendszerépítők) felé, vagyis ezeket a jövőben már nem telepítik új számítógépekre - kis túlzással elmondható, hogy aki ilyen eszközöket vásárolna, annak addig kell lépnie, amíg a jelenlegi készletek kitartanak.

Miután a szoftvercég a Windows 7 Home Basic, a Windows 7 Home Premium és a Windows 7 Ultimate licenceket már két évvel ezelőtt kivonta a forgalomból, a Windows 8 pedig idén júniusban tűnt el a kínálatból, november 1-jétől a Windows 10 lesz a gyártók és a vásárlók egyetlen választása, ha a Microsoft rendszerét futtató gépre van szükségük. Önálló termékként a Windows 7 már három éve, a Windows 8.1 tavaly szeptember óta nem kapható.

Támogatás még van, már amilyen

win support 2

Az igazsághoz tartozik, hogy a Windows 7 általános támogatását már 2015. elején beszüntették, így újabb funkciók, elemek azóta nem kerültek be az oprendszerbe, és megszűnt az ingyenes segítségnyújtás is. A meghosszabbított támogatási időszak, amely az asztali operációs rendszerhez nem érhető el, 2020. januárig biztosítja a hibajavításokat tartalmazó csomagokat.

A Windows 8 általános támogatása 2018. januárig tart, a meghosszabbított támogatást pedig 2023. januárjáig biztosítja a Microsoft. A Windows 10 esetében a Mainstream és Extended Support időszak lezárását rendre 2020. és 2025. októberi időpontokban jelölik meg, azonban a legújabb rendszer már különbözik a korábbiaktól.

A teljesen új szemlélettel felépített Windows 10 ugyanis már nem egy dobozos szoftver, hanem egy szolgáltatáscsomag, amely a támogatási időszak végéig folyamatos funkciófrissítéseket is kap majd a biztonsági foltozgatás tetejébe. A legutóbbi frissítés (Windows 10 Anniversary Update) egyébként két hónapja jött ki, a következő (Windows 10 Creators Update) pedig 2017. elejére várható.

win support 3

Ahogy a fentiekből is látszik, ma már az otthoni felhasználóknak semmi, de a vállalati felhasználóknak is egyre kevesebb oka van Windows 7-es vagy Windows 8.1-es rendszerekkel telepített PC-ket vásárolni. A támogatási idő kifutásával nem csak a frissítésekről kell lemondaniuk az elkövetkező évekre, de ezekre a számítógépekre az új és ingyenes funkciók sem érkeznek meg - vagyis a helyzet egyre inkább olyan, hogy akinek nincs szüksége a Windows 10-re, az jobban teszi, ha egyáltalán nem a Microsoft háza táján keresgél, és a régi gépével együtt úgy ahogy van lecseréli a Windows rendszert is.

Megjelent: 3292 alkalommal Utoljára frissítve: 2016 November 03 12:30