Nyomtatás

Befellegzett a YouTube letöltő oldalaknak? Nincs több online mp3 konvertálás!

  • Posted on:  2016 September 29 14:22
  • Írta:  gomba
facebook.com/excom.hu

A zenei kiadók elkezdték beperelni az online videókat MP3-ba konvertáló weboldalak tulajdonosait. Ezzel elkezdték megásni az online MP3 konvertálás sírját.

Egy kaliforniai perben szerzői jogokkal való visszaéléssel vádolják a német Philip Matesanzot. A keresetet a Warner nyújtotta be az USA leggazdagabb  tagállamában; a vád szerint a férfi hozta létre a youtube-mp3.org oldalt, amely az internetezőknek lehetővé teszi a Google által üzemeltetett videomegosztón elérhető tartalmak letöltését, azaz YouTube videók MP3 állományokba történő konvertálását. Mindezt ingyen, és a Google site-ján (YouTube) megjelenő reklámok végleges kiiktatásával. Ezt utóbbi érthetően bántja a Warner Musicot, hiszen a zenekiadó vállalat úgy tud pénzt csinálni a YouTube-on megjelenő videókból, hogy részesedik a YouTube reklámbevételeiből.

A zeneipart képviselő IFPI kutatásai szerint a videofolyamokból történő hanganyag digitális kiollózásának száma napjainkra már meghaladja a zenéket érintő jogsértő letöltések mennyiségét. Vagyis eljutottunk oda, hogy az emberek inkább a YouTube-ról rippelik a zenét ahelyett, hogy akár csak illegális letöltőoldalt keresnének vagy legális – fizetős – letöltőoldalakat, szolgáltatásokat választanának.

A jelenség egyébként nem meglepő, inkább csak az a furcsa, hogy eddig tartott, mire beért. A YouTube bárkinek elérhető, a Google pedig piaci dominanciája révén gyakorlatilag minden zenekészítőt rá tudott venni arra, hogy megjelenjen a site-on (kivéve az olyan csodabogarakat, mint a nemrég elhunyt Prince). A konvertáló szolgáltatás pedig már ugyancsak régóta létezik.

YouTube Downloader 2

A Google adja a tartalmat és a pénzt is

A youtube-mp3.org a hanganyag videofolyamból való kivételéhez először másolatot készít az eredeti klipről saját szerverein, majd ezt követően szerkeszti ki belőle a hangot. Előbbi azonban jogsértő folyamat, hiszen a jogtulajdonos engedélye nélkül készül digitális másolat a dalról, állítja a per. Másrészről annak tényét is leírta a vádiratban a Warner, hogy a youtube-mp3.org megkerüli a Google titkosítási eljárását, amit kifejezetten az ilyen audiofolyam-rippelés ellehetetlenítése végett alkalmaz a keresőóriás.

Azt is sérelmezi az amerikai kiadómogul, hogy a Google közvetve anyagi támogatásban részesíti a website tulajdonosát; igaz, a célja nem feltétlenül a jogsértő tevékenység bátorítása. A youtube-mp3.org ugyanis több webes reklámot is megjelenít a konverzió során, vagyis a Google AdSense és DoubleClick hirdetési szolgáltatások révén anyagi haszonra tesz szert az oldal tulajdonosa.

Nem a YouTube az első streaming szolgáltatás, amely kénytelen szembenézni a zenét még mindig birtokolni akaró szervezetekkel. A skandináv Spotify például apró lépésenként tömte be a dallopást lehetővé tevő lyukakat a rendszerében. Ezzel lehetetlenítette el a Chrome alá készített „downloadify” plugint és szüntette meg a helyileg tárolt, DRM-védett dalok cache-ből szabadon másolható MP3-má alakításának lehetőségét.

Megjelent: 4980 alkalommal Utoljára frissítve: 2016 September 29 15:06