Nyomtatás

App Ajánló: Videotelefonálás a'la Google - itt a Duo

  • Posted on:  2016 August 18 14:34
  • Írta:  gomba

Az év elején már beharangozta a Google, hogy érkezik ez is. Az egyszerű videótelefonálás! És most már le is tölthető a Google videohívó appja, a Duo. Egyszerű, mint a pont. :)

Ha frusztrál, hogy egy videohívás túl bonyolult, válaszd a Duót, mert az egyszerűen biztosítja ezt a nagyszerű kommunikációs csatornát  – nagyjából ez az üzenete a Google hivatalos közleménynek, melyben a videohívó appot jelentik be.

A tavaszi nagy fejlesztői konferencián, a Google I/O-n már szinte mindent elmondtak róla. Ott egyébként az új chatprogrammal, az Allo-val együtt mutatták be, mintegy előrevetítve, hogy a Hangoutsnak meg vannak számlálva a napjai. Ott egyébként azt is elmondták, hogy a gyorsaság és a magas szintű biztonság biztosításához teljesn új protokollt is fejlesztettek a Duohoz. Most elkészült az app publikus verziója, azaz a felhasználók letölthetik telefonjaikra, és – ahogy a Google ígéri – egy telefonszám megadásával már hívható is bárki. Pontosabban bárki, akinek a telefonján szintén ott figyel a Duo. De ebben nincs semmi különös, a konkurensek, például a Viber vagy a WhatsApp is ugyanezen az elven működik. Az alkalmazást mobilneten és wifin is lehet használni, a két kapcsolat között beszélgetés közben is automatikusan tud váltani.

GoogleDuo2

Fapados, de biztonságos

A Google egyelőre nem spilázta túl az alkalmazás szolgáltatásait. De végül is az volt a cél, hogy egyszerű, gyors és biztonságos legyen. Az egyszerűség megvan: mindössze három kezelőgombot kapott: előlapi-hátlapi kameraváltás, némítás, hívásmegszakítás. Hívni pedig úgy lehet valakit, hogy kikeressük a számát a telefonkönyvből. A Duo gyors is, már csak a működési logikájából adódóan. Bár alapból jó minőségű, 720p-s videokapcsolatot ígér, rugalmasan alkalmazkodik a rendelkezésre álló sávszélességhez, azaz kisebb sávszélességnél csökkenti a videó minőségét.

A biztonságról a végpontok közötti teljes titkosítás hivatott gondoskodni. Ugyanakkor a biztonsághoz sorolható a szintén már tavasszal ismertetett Knock Knock funkció is. Ez ugyanis konkrétan megmutatja a hívó fél kamerájának képét már azelőtt, hogy fogadnánk a hívást. Ez fontos lehet, hiszen a mobilos videotelefonálás során véletlenül is mutathatunk olyan képi információt a hívónak, amit nem szeretnénk.

Konkurencia is akad - bőven

Bár van konkurenciája bőven – a fentebb említettek mellett ott van többek között a Skype vagy a Facebook Messenger, platformfüggők közül pedig iOS-en a FaceTime – a Google alkalmazásának van egy kétségtelen előnye: takarékosan bánik a sávszélességgel. Az is jó taktika lehet, hogy sok videohívó alkalmazással ellentétben nem bonyolították a szolgáltatásokat olyanokkal, mint a csoportos beszélgetés lehetősége. Ezek a plusz szolgáltatások ugyanis már közel sem oldhatók meg ennyire egyszerű kezelőfelületen, és a videotelefonálás élményét is háttérbe szorítják. Azaz belépő szintnek, nagy tömegek elérésére és a szolgáltatáshoz vonzásra valószínűleg egy ilyen pont egyszerűségű alkalmazás sokkal sikeresebb lehet.

A Duo-t az alábbi linkeken érhetitek el...

GooglePlay1 AppStore1


Megjelent: 3382 alkalommal Utoljára frissítve: 2016 August 18 15:10