Nyomtatás

Már nincs sok hátra a 3,5mm-es minijack fülhallgató dugónak

  • Posted on:  2016 August 18 13:11
  • Írta:  gomba
facebook.com/excom.hu

Mindenki ismeri és használja is... Van, aki az okostelefonján, van, aki a notebookján, és van, aki az mp3 lejátszóján. De már nem sokáig, mert itt a trónkövetelő. Az új szabvány, az USB-C kivégzi a fülhallgatók minijack csatlakozóit.

Túl vastag és túl keveset tud - végnapjait éli a közismert csatlakozótípus. A 3,5 milliméteres audiocsatlakozó népszerűségét a Sony Walkman hordozható kazettalejátszója hozta meg. Annyira elfogadottá vált a standard, hogy később a számítógépek hang be- és kimenetei között is megjelent, sőt, az okostelefonok esetében is általánossá vált. De a trónkövetelő végül ezt a több évtizedes csatlakozótípus is nyugdíjba fogja küldeni az Intel szerint. És erre legyünk őszinték, minden esélye meg is van.

Az amúgy már létező és a magasabb kategóriás eszközöknél napjainkban is használt csatlakozó típus, az USB-C számos előnnyel bír a korábbi USB csatlakozókhoz képest. Többek között kisebb (vékonyabb) kapukat lehet a befogadóeszközökbe telepíteni általa. Ez elsősorban nem is az asztali PC-k esetében, hanem az egyre vékonyabbá váló hordozható eszközöknél – laptopok, tabletek, okostelefonok – jelent könnyebbséget. A gyártók jelenleg ugyanis nem tudják tovább csökkenteni a digitális ketyerék vastagságát, ám napjainkban többnyire már nem a készülékvázba szerelt elektronika (és annak hűtése) okozza a gondot, hanem a csatlakozók bumfordisága. Nem véletlenül tüntette el az Apple a szintén szabványos Ethernet-csatlakozót is MacBookjairól.

USB C 2

Kezdetben persze bizonyára problémát fog okozni, hogy adapter nélkül a jól megszokott 3,5 mm-es jack dugós fülesek gyakorlatilag használhatatlanná válnak. Ezen felül az is gondot jelenthet, hogy amennyiben csak egy USB-C kapu kerül a készülékekre, azok töltése lehetetlenné válik zenehallgatás közben, hiszen a bemenetet el fogja foglalni a fülhallgató csatlakozója.

Az Intel Developer Forumon azonban többen meg vannak arról győződve, hogy előbb-utóbb az USB-C győzedelmeskedni fog ezen a területen is. Brad Saunders és Rahman Ismail nem rég mutatták be az esemény keretei között annak az USB audioszabványnak a vázlatát, ami sírba teheti a mini jack dugókat. A két szakember demonstrálta, mire lesz képes az új standard; például minimalizálja az energiafogyasztást és azt is leírja, miként lehet gombokkal szüneteltetni a zenelejátszást vagy változtatni a hangerőt.

Nem csak zene

USB C 3

A korábban már említett vaskosságon túl a 3,5 mm-es csatlakozóaljzat másik nagy rákfenéje az analóg áramkörben rejlik, pontosabban az általa okozott interferenciában. Ezek kiiktatásával jobbá válhat a hangminőség. Az sem elhanyagolható szempont, hogy a digitális hangjelek használatával számos hangfeldolgozási lehetőség nyílik meg az alacsony árfekvésű fülhallgatók kategóriájában is. A jelfeldolgozás révén egészen komoly zajszűrő képességekkel rendelkezhetnek majd az olcsó fülesek, ami azt eredményezheti, hogy a telefongyártók anélkül kínálhatnak magas(abb) hangminőséget, jobb zeneélményt, hogy ahhoz meg kellene állapodniuk az olyan, prémium áron dolgozó vállalatokkal, mint például a Dolby.

Noha az USB eszközök vezérlőchipjei áramot fogyasztanak, az USB audio szabvány által kidolgozott energiagazdálkodási lehetőségekkel az akkumulátorhasználatra gyakorolt hatásuk minimális, gyakorlati életben észrevehetetlen lesz, ígérte Saunders. Cserébe viszont megjelenik a videotovábbítás lehetősége is, noha olyan minőséget nem lehet majd várni a technológiától, mint amire a HDMI vagy a DisplayPort képes. Irodai munkára vagy filmnézésre ideális lehet, de játékra már nem javasolt, közölte Ismail.

Megjelent: 4239 alkalommal Utoljára frissítve: 2016 August 18 14:34