Nyomtatás

Gondolnád? 25 éves a világ első publikus weboldala

  • Posted on:  2016 August 07 20:05
  • Írta:  gomba
facebook.com/excom.hu

Negyed évszázad! És azóta már hol tart az internet és hol tartanak a látványosabbnál látványosabb "dizájner" honlapok...

Már 25 éves a világ első weboldala. Kétszer is ünnepeljük az alkalmat, mert egyszer megszületett, egyszer pedig publikussá vált. Igen jelentős mérföldkőhöz ért a számítástechnika 25 évvel ezelőtt. Pontosan 1991. augusztus 6-án vált bárki számára elérhetővé a világ első weboldala, már amennyiben az illető rendelkezett internet hozzáféréssel. Abban az időben még nagy kiváltságnak számított ha valaki rendelkezett internet hozzáféréssel és ráadásul  nem is olyan információk voltak elérhetőek rajta, mint manapság. Jellemzően intézmények, kutató-fejlesztő cégfek és az állami szektor (katonaság) rendelkezett internet hozzáféréssel és a hétköznapi emberek még igen szűk körben használhatták csak.

25éves 1

A projekt eredetileg 1990. decemberében készült el a CERN megbízásából, és a brit számítógép-tudós Tim Berners-Lee munkája volt. A weboldalt a mai napig el lehet érni az http://info.cern.ch/ linken, ahol már bővebb leírásokat is olvashatunk a WWW technológiáról. Természetesen túl sokat még nem tudott a site, csak egy nagy fehér felület volt rajta fekete betűkkel, és kékkel kiemelt linkekkel. Ez most nem tűnik soknak, de akkoriban maga volt a csoda.

Ha érdekel titeket az internet történelme, akkor mindenképp érdemes átböngészni a világ első weboldalát, mely nem látványával kápráztat el, hanem korával. 

 

Megjelent: 2928 alkalommal Utoljára frissítve: 2016 August 07 20:56