Nyomtatás

App Ajánló: BalatonHELP - biztonságban a Balatonon

  • Posted on:  2016 July 24 17:41
  • Írta:  gomba

Sok hasznos program van, ami segítheti mindennapjainkat nyáron, főleg nyaralás alatt. A VörösmartyKOCKA korábbi adásaiban már bészéltünk a viharjelzést a telefonunkon is jelző Tavihar appról, de említettük már a különböző hazai fejlesztésű időjárás programokat is, melyek akár perce pontosan jelzik előre, hogy mikor csap le a vihar akár a Balaton, akár a Velencei-tavon. De van egy olyan applikáció is, melyet szeretnénk, ha nem kéne használnunk, de ha már megtörtént a baj, jó ha a kéznél van, mert a Balatonon nyaralva nagy segítség lehet! BalatonHELP!

A BalatonHELP egy ingyenes Androidos / iOS-es segélykérő program, mellyel gyorsan és hatékonyan kérhetünk segítséget baj esetén. A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata (VMSZ) által üzemeltetett BalatonHELP segítségnyújtási szolgáltatás keretein belül készült el az az applikáció, melyen keresztül gyorsan és egyszerűen tudjuk segélykérési igényünket eljuttatni szükség esetén a VMSZ zánkai mentésirányítási központjába.

Az Android és iOS operációs rendszerű telefonokra telepíthető alkalmazás a telefon által szolgáltatott GPS koordinátákat a segélykérő telefonszámával együtt küldi el a mentésirányítási központ számára. A mentésirányítási központ a segélykérés fogadása után felveszi a kapcsolatot a bajbajutottal, majd a probléma értékelése után megteszi a megfelelő intézkedéseket. Egy gombnyomás – és a baj pontos helyét ismerve a mentőhajók jelentős időt megspórolva tudnak a helyszínre érkezni és segítséget nyújtani. Az életmentő segítség díjtalan. A BalatonHELP szolgáltatással rendelkezők a további segítségnyújtást a BalatonHELP szerződés alapján téritésmentesen tudják igénybevenni. Aki nem BalatoHELP tag az az aktuális díjszabási táblázat szerinti árakon tudja igénybevenni a szolgáltatásokat. A szolgáltatások köre sok rétű, kiterjed a vitorlások, motoros hajók technika jellegű, akár műszaki meghibásodásra is kiterjedő segítség nyújtására is, mely értelem szerűen díjköteles, de az életmentés, a vészhelyzet elhárítása mindenki számára DÍJMENTES.

BalatonHELP 3

Mi szükséges a segélykérő program használatához?

1. Okostelefon, lehetőség szerint teljes töltöttséggel (esetleg egy pót vészakkuval a zsebünkben)

2. Egy vízhatlan telefon tok, hogy csónakázás, vizibiciklizés közben ne ázzon el a telefon

3. És maga a BalatonHELP alkalmazás a mobiltelefonon

Ha így indulunk el a Balatonon szörfözni, kenuzni, vagy pecázni, akkor biztosak lehetünk benne, hogy mindenünk meg van a biztos segélykéréshez, vész esetén.

Az első lépések... 

Telepítést követően a következőkre figyeljünk a BalatonHELP első indításakor:

- Bármely telefonra történt telepítést követően mindenképpen indítsuk el a frissen telepített alkalmazást.

- Az első indítás során készülékünk (típustól függően eltérő módon) egy regisztrációs sms-t fog generálni, amit el kell küldenie a VMSZ központjába (a készülék mindent automatikusan beállít, nekük csak a küldésre kell kattintanunk, amennyiben készülék felkínálja azt).

- A regisztráció célja, hogy a segélykérő rendszer telefonszámunkat és a telefonon futó alkalmazást összerendelje, így segélykéréskor azonnal el tudja küldeni az azonosított segítségkérést telefonkészülékünk.

- Fontos továbbá, hogy készülékünkön engedélyezzük, vagy ne tiltsuk le a BalatonHELP applikáció lokalizációs (GPS) hozzáférését, mivel ha ezt megtesszük, akkor a program nem fog hozzáférni készülékünk pozíció adataihoz.

- A regisztrációkor hozzájárulunk, hogy amennyiben elindítjuk a segélykérést az applikációban szereplő segélykérő gomb megnyomásával, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata számára lehetővé tesszük, pontos helyzetünk meghatározását.

Fontos, hogy a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata (VMSZ) csak akkor látja a helyzetünket, ha mi elindítjuk a segélykérést! Tehát, ha csak kievezünk egyet horgászni a Balaton közepére, azt még a VMSZ központ nem fogjan automatikusan tudni.

A segítségkérés folyamata...

1. Indítsuk el a programot!

2. Amennyiben készülékünk felkínálja, fogadjuk el a technikai figyelmeztetést (ANDROID: pipáljuk ki a négyzetben, hogy „Elfogadom”, majd kattintsunk a bal alsó sarokban lévő "Tovább" gombra)!

3. Kattintsunk a jobb alsó sarokban lévő piros „Segélyhívás” gombra!

4. Nyomjuk meg a képernyő közepén lévő piros, kerek gombot!

5. Készülékünk megkérdezi, hogy biztosan kezdeményezzük-e a segélykérést!

6. Nyomjuk meg az "Igen" gombot!

7. Készülékünk a rendelkezésére álló lehetőségeken keresztül (mobil internet kapcsolat, vagy sms) elküldi a segélykérést aktuális pozíciónkkal.

- Ezt követően a VMSZ Mentésirányítási központja a segélykérés fogadását követően fel fogja venni velünk a kapcsolatot azon a készüléken, amiről a segítséget kértük. 

- Amennyiben nem tudunk válaszolni a hívásra a mentőhajók az életveszély esetén megállapított protokoll szerint fognak eljárni.

- Amennyiben tudunk válaszolni a hívásra, tömören foglaljuk össze, hogy mi a probléma, így a leghatékonyabb módon fog tudni segíteni nekünk a VMSZ.

Rendkívül fontos, hogy a VMSZ mindig, minden körülmények között ingyenesen biztosítja az életmentést a bajbajutottak számára!

További segélykérő lehetőségek:

  • A Vízimentők telefonszáma: +36 30 383 8383
  • BalaTrönk rádiós rendszer: 3E, 13E segélykérő csatornák
  • URH rádión: 16-os hajózási segélykérő csatorna (156,8 MHZ) a Balaton térségében

 

A BalatonHELP segélykérő applikációt az alábbi linkeken érhetitek el... 

GooglePlay1 AppStore1
Megjelent: 3553 alkalommal Utoljára frissítve: 2016 July 24 21:02