Nyomtatás

Foci-EB "kocka" szemmel... avagy okos eszközök a kapun innen és túl

  • Posted on:  2016 June 17 12:51
  • Írta:  gomba

Sokat beszéltünk már az OKOSeszközökről. A VörösmartyKOCKA-ban szinte mindennapos téma a különböző, életünket időnként okosító, néha csak hátráltató és kevésbbé hasznos csúcs kütyük.

Pedig ezek a kütyük nem csak a belépőszintű, háztartási kategóriában, hanem a professzionális világban, így a profi sport és ezzel együtt a foci világában is elterjedtek már. Sőt, komolyabbak és profibbak, mint azt sokunk gondolná. Utána jártunk "kocka" fejjel, hogy az éppen zajló foci-EB-n miket is használnak a focipályán ezek közül. Az idén már technológiával megpakolt foci EB-t nézhetünk!

Labdarúgással átitatott közélet ide, 24 csapatosra növelt lebonyolítás oda, a 2016-os, Franciaországban rendezett foci-EB Európa legfontosabb sporteseménye az idén. A sportot, és kifejezetten ezt a sportot sokáig elkerülték a nagy technológiai újítások, évekkel ezelőtt azonban itt is megindult a reform, és szemben a hokival, videóbíró itt ugyan még mindig nincs, de van helyette azonban egy sor érdekes technológia megoldás.

Gólvonalon innen és túl

Foci EB 4

Az egyik legtöbbet szóba hozott változtatás a gólvonalakat figyelő, nagy érzékenységű kamerarendszer, ami az UEFA által szervezett Európa Bajnokságokon most mutatkozik be elsőként. A két évvel ezelőtti világbajnokságon már sok hasznát láthatták a nézők és a csapatok, mivel a labdát az egész pályán valós időben figyelő rendszer azonnal visszajelzést ad róla, ha a labda áthaladt a gólvonalon.

Noha a cél ugyanaz, a technológiát több vállalat is szállítja a szervezeteknek. Ilyenek például a ChyronHego, a Fraunhofer IIs, a GoalControl, vagy a főleg teniszmérkőzésekről ismert Hawk-Eye Innovations. Az idei EB-n az utóbbi beszállító látja el a „megfigyelő” feladatokat, vagyis az esemény összes mérkőzésén, mind a 10 stadionban a Hawk-Eye figyeli, hogy esett-e gól a mérkőzésen. A rendszer kapunként 7 kamerával monitorozza a labdát, az ahhoz kapcsolt szoftver pedig egyetlen másodperc alatt jelez a játékvezető óráján, amennyiben áthaladt a labda a gólvonalon.

Állandó megfigyelés

A hordható, fitnesz célú eszközöket nemcsak a hobbiból sportolók használják, hanem a nemzeti válogatottak labdarúgói is. Az erre szakosodott cégek a boltban megvásárolható készülékeknél jelentősen nagyobb hatásfokú, több adatot rögzítő, professzionális technológiát használnak, mint például a STATSport Viper Pod rendszere.

A labdarúgók az edzésen egy szíjba, vagy mellénybe rögzítve viselik a különböző mozgás szenzorokkal, pulzus mérővel, GPS vevővel ellátott modult, ami rádiós jelként közvetíti a szakembereknek az összes, mozgás közben keletkezett adatot. Mindezt a pálya mellett felállított antennák veszik, majd egy erre fejlesztett szoftver dolgozza fel. Az erőnléti edző így minden edzés után tisztában van vele, hogy a sportoló mekkora távolságot tett meg, milyen gyorsulásokat produkált és e közben a szervezete hogyan viselkedett. Később a mérkőzések során az addigi adatok, illetve a labdarúgó általános állapota alapján az edzők pontosan tudják, hogy egy-egy játékos mennyit és milyen intenzitással tud teljesíteni a 90 perc alatt.

UHD és 4K felbontás majd négy év múlva

A mérkőzéseken született képek és hang közvetítése szintén hatalmas technikai arzenált mozgósít meg. A franciaországi EB-n a televíziós közvetítések központja az úgynevezett International Broadcast Center (IBC), amit maga az UEFA üzemeltet. A jogokkal rendelkező televíziós társaságok innen kapják a jelet, ami azt is jelenti, hogy a tévékészülékeken, online streamekben megjelent mozgókép létrehozása teljes egészében az IBC feladata.

A meccseket összesen 36 kamera figyeli, ezen felül pedig további 10 van szolgálatban, amelyek a pályán kívüli területeket (öltözők, folyosók) követik nyomon. Az ehhez szükséges eszközöket a Sony és a Panasonic szállítja, amelyekkel az EB egy hónapja alatt várhatóan összesen 2000 órányi felvétel fog a születni (ez a szám 2012-ben 1500 volt).

Az IBC által adott kép full HD felbontású (a hang Dolby 5.1), vagyis a 4K-s közvetítésekre egyelőre várni kell. Ennek ellenére bizonyos mérkőzéseket (pl. a döntőt) 4K kamerákkal is rögzítenek, de ezt a televíziók nem kapják még meg. Az UHD elterjedését tehát még nem ez az EB fogja felgyorsítani, de a következő, négy év múlva esedékes tornán már egészen biztosan ez lesz a hivatalos formátum.

Azonban ettől még nem kell kétségbe esniük az UHD felbontást tudó LED TV tulajdonosoknak, mert a 4K felbontást ismerő TV-k kivétel nélkül tudják az úgynevezett felkonvertálást, ami annyit tesz, hogy a full HD felbontásban a TV-nkre érkező adást (az M4 Sport HD-n az összes meccs full HD minőségben kerül továbbításra) a készülék szoftvere majdnem valós UHD felbontásra skálázza, ami a "sima" full HD felbontásnál még így is szembetűnően jobb képminőséget produkál. Sőt a mai modern TV-kben van egy olyan SPORT funkció is, mely a képi megjelenítést még full HD felbontás esetén is a gyors képváltásokra és gyors mozdulatokra optimalizálja. Valamint, ha külső merevlemezt (HDD-t) csatlakoztatunk a TV-hez, akkor (típustól függően) elindul a TimeShift funkció is, ami lehetővé teszi az élő adás megállítását, a legújabb modellek esetén pedig még a "visszatekerést" is, így ha éppen lecsúsztunk a gólról, vagy a szögletről, akkor visszatekerhetjük és megnézhetjük újra.

És ha már TV és Foci-EB, akkor érdemes megemlíteni a HbbTV funkciót is.

Pár éve már hazánkabn is elérhető a TV nézés analóg Teletext funkciójának megújítására kitalált HbbTV funkció. A szolgáltatást az Antenna Hungária üzemelteti az MTVA megbízásából. Jelenleg a köztévé fő csatornáin (M1, M2, Duna, M4 Sport) érhető el a szolgáltatás, valamint a MindigTV (DVB-T) fölfelszíni digitális sugárzású csatorna listájában szereplő MindigTV Plusz csatornán. A HbbTV funkció igénybevételéhez internetképes okosTV szükséges. Jelenleg a hazánkban kapható LED TV-k zöme már támogatja a HbbTV-t, de e tekintetben érdemes vásárlás előtt a gyártói specifikációt átböngészni. Nem véletlen említjük a gyártói oldalakat, sajnos tapasztalatunk azt mutatja, hogy a nagyáruházak műszaki kollégái sem mindig vannak képben a szolgáltatás miben létéről.

Maga a HbbTV (Hybrid Broadcast Broadband TV) a földfelszíni digitális televíziós hálózaton kialakított, interaktív szolgáltatásokat nyújtani képes szabvány. A HbbTV szolgáltatás keretében a DVB-T és a digitális kábeltévé (DVB-C) műsorszóró hálózaton sugárzott televízió- és rádióprogramok mellett internethálózaton eljuttatott multimédiás tartalmakkal bővül a kínálat, amely interaktív szolgáltatásokkal is kiegészülhet. Jellemzője a nagyon egyszerű használat - egygombos indítás. Ezt amennyiben a készülék támogatja a funkciót és adott csatornán van ilyen szolgáltatás, a TV képernyőjén megjelenő felhívás és a piros gomb piktogram jelzi is.

Foci EB 6

A HbbTV technológia mára Európa több országában elterjedt és népszerű. A televízió csatornák saját programjuk kiterjesztéseként használják a HbbTV felületet, ahol a sugárzott programhoz – vetélkedő, hírek, sport közvetítések - kapcsolódóan háttér információk, érdekességek találhatók, illetve korábban leadott műsorok, filmek közül lehet válogatni a videotárban (catchup TV).

Az Antenna Hungária 2013. októberében a digitális földfelszíni televíziós (DVB-T) hálózatán ingyenes HbbTV tesztsugárzást indított MinDig TV Plusz néven, mely a MinDig TV Infocsatornájáról indítható el a távirányító piros gombjának megnyomásával. A teszt új, streamelt élő TV és rádióadásokat, kibővített műsorújságot, videotárat, aktuális híreket, időjárás-előrejelzést, lottószámokat, játékot és webkamerás megjelenítést tartalmaz.

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) 2014. május 13-tól MédiaKlikk néven hibrid televíziós (HbbTV) szolgáltatást indított a közszolgálati televízió-csatornákon, az Antenna Hungária, mint technikai háttérszolgáltató műszaki közreműködésével. Erre a felületre a távirányító piros gombjának megnyomásával lehet eljutni a MinDig TV platformon, illetve a digitális kábeltelevíziós (DVB-C) rendszereken található bármely közszolgálati csatornáról.

A Médiaklikk szolgáltatás kibővített műsorújságot tartalmaz, mely rövid, képes műsor-előzeteseket és esetenként visszanézhető műsorokat is tartalmaz. Ezen kívül a HbbTV portálon elérhetőek a Parlament Rádió, a Nemzetiségi Rádió és a Duna World Rádió műsorai, valamint hírek és aktuális időjárás-előrejelzés is megtalálható rajta.

Mi kell a HbbTV szolgáltatás vételéhez?

  • Egy DVB-T tunerrel rendelkező smart TV, amely HbbTV funkcióval is rendelkezik.
  • A smart TV-t csatlakoztatni kell egy megfelelő tető vagy szobaantennához és DVB-T vételre kell állítani, illetve kábel hálózatok esetén megfelelő DVB-C hálózatra
  • A TV-t csatlakoztatni kell az internethez
  • A TV beállításokban ellenőrizni kell, hogy a HbbTV funkció aktív-e, vagy be kell kapcsolni.

A HbbTV szolgáltatás most igazán aktuális.

Elindult a futball EB-re és a nyári olimpiára optimalizált interaktív HbbTV-alkalmazás, mely a futball VB-n már látott applikációhoz hasonlóan segíti a Foci-EB meccsei alatt is online, azaz másodperc pontosan a különböző eredmények és foci meccs statisztikák nyomon követését, és az eseményekkel kapcsolatos tájékozódást. Már most is használható az élő meccsek alatt a távirányító zöld gombjának használatával az élő statisztikák, valamint a tabellák lekérése és böngészése.

Foci EB 5

Megjelent: 3660 alkalommal Utoljára frissítve: 2016 June 20 14:41