Nyomtatás

App Ajánló: HungiFungi - a gombahatározó

  • Posted on:  2016 June 05 17:25
  • Írta:  gomba

Biztosan mindenkit ért már ilyen élmény új appokra vadászva - belefut az ember valamibe, és bevillan: "eszembe nem jutott volna, hogy lehet ilyen appot csinálni, de mennyire jó, hogy van!"

Na, éppen ilyen a vicces nevű, de annál komolyabb tudású HungiFungi - a meghatározó gombahatározó. Meglátásom szerint az ilyen alkalmazásokért volt érdemes feltalálni az okostelefonokat. A program maga nagyon röviden leírható: egy kiváló, nagyon részletes információkat tartalmazó lista a Magyarországon fellelhető gombafajtákról, de ami igazán 21. századivá teszi, az a részletes, a gomba tulajdonságai alapján több paraméterrel is leszűkíthető keresőfunkció, a minden gombafajtához csatolt több nagyfelbontású, zoomolható fotó, meg a hasonló gombákra mutató linkek a leírások alatt.

A részletes tudásnak persze ára is van: a Hungifungi első indításkor egy 150 mega körüli adatbázist tölt le a készülékünkre, ennek a nagy részét gondolom a képek töltik ki. A HungiFungi ingyenesen letölthető alkalmazás, az alkalmazásban ingyenesen elérhető a teljes alapfokú gombaismerői tanfolyam anyaga.  Az extra fajok és opciók eléréséhez és a hirdetésmentességhez viszont előfizetést szükséges vásárolni. Az alap gomba fajokon túl, a további gombák előfizetés után érhetők el, de azt gondolom, hogy aki gombaszedésre adja a fejét, egy ilyen interaktív keresővel sokkal jobban jár, mint egy papíralapú hagyományos gombahatároztóval.

Alig várom, hogy kezdődjön a kirándulószezon, egy újabb okot kaptam, hogy az erdőbe is magammal vigyem az Androidomat (nem mintha eddig otthon akartam volna hagyni ;-D).

hungifungi 2

FIGYELEM! Ha nem rendelkeztek gombaszakértői papírral, a begyűjtött gombákat mindenképpenmutassátok meg szakértőnek fogyasztás előtt, akármennyire is biztos, hogy lila pereszke került a kosárba és nem retekszagú kígyógomba!

A HungiFungi a gombahatározók új generációját képviseli:

  • terjedelemben nagyobb mint számos szakkönyv, mégis elfér egy telefonban (ez az ingyenes változatban is a teljes alapfokú gombaismerői tanfolyam tananyaga, 126 faj részletes leírása)
  • egy-egy gombáról több fotót, illusztrációt is (apró részletekig felnagyítható módon) tartalmaz (ez a 126 gombáról készül 288 fényképet jelent),
  • tartalma napról napra frissülhet, az előfizetőknek elérhető, bővített változat már 183 fajt tartalmaz,
  • számtalan (20+ kategóriába sorolt, 150-nél is több) határozóbélyeg alapján szűrhetők a gombák, így megkönnyítve azonosításukat,
  • egy gombánál a hasonló gombák összegyűjtve szerepelnek, egy kattintással elérhetőek,
  • és a program grafikai megjelenése is a tartalomhoz hasonló, aprólékos gonddal kidolgozott.

A program telepítés után tölti le az adatbázisát (javasolt a Wi-Fi kapcsolat), a program a továbbiakban offline módon is működőképes.

A HungiFungi sajnos csak Android rendszerre érhető el...

GooglePlay1  
Megjelent: 20929 alkalommal Utoljára frissítve: 2016 June 05 18:04