Nyomtatás

Itt az új domainnév-végződés: .catholic

  • Posted on:  2016 April 30 21:20
  • Írta:  gomba

Hamarosan megjelenhetnek a .catholic végű webcímek. A Vatikáni Államtitkárság kezdeményezésére a Vatikáni Kommunikációs Titkárság új informatikai irodát hozott létre „DotCatholic” elnevezéssel, amelynek fő feladata, hogy segítse a .catholic domainnév-végződés bevezetését és annak használatát.

Az új szervezet további feladata a katolikus egyház tanításainak, üzeneteinek és értékeinek megosztása a virtuális világ globális közössége számára. Mauro Milita, a hét informatikusból álló új munkacsoport vezetője korábban a Vatikáni Rádió informatikai részlegét vezette. A Vatikán már jogosultságot szerzett a .catholic végződés kezelési jogára a domainnevek felügyetét ellátó szerezettől, az ICANN-tól (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) . 

catholic domain 2

Az új iroda egyik fő tevékenységi köre  ennek az új domain tartománynak a népszerűsítése, illetve használatának kontrollja. A Vatikán szigorú feltételekhez köti a domain végződés használatát. Várhatóan csak az egyházjogilag elismert intézmények – egyházmegyék, katolikus szervezetek, egyházi fenntartású iskolák, kórházak stb. – számára osztanának ki .catholic végű címeket. A Vatikán abban bízik, hogy az új végződéssel a katolikus egyház egységesen és szervezetten jelenik meg az interneten.

Várhatóan már az idén megjelenhetnek az első .catholic domain nevek, így hamarosan találkozhatunk ilyen - jelenleg még furcsának tűnő - webcímekkel.

Megjelent: 2334 alkalommal Utoljára frissítve: 2016 April 30 21:36