Nyomtatás

Eddig tiltották, most már adnak hozzá Wi-Fi-t is.

A Holland Királyi Légitársaság is csatlakozott a levegőben internetelérést kínáló légi fuvarozók csoportjához.

Korábban egy-egy repülő út során rendre azzal találkozhattunk, hogy a légiutas kísérők megkérték az utasokat, hogy kapcsolják ki mobiltelefonjaikat, notebookjaikat. Mostanság kezd fordulni ez a felfogás. Egyre több prémium légitársaság dönt a fedélzeti Wi-Fi engedélyezés mellett és ezzel egyidejűleg, a felszállás és leszállás kivételével engedélyezi ezen eszközök használatát. Így tett a KLM is, első körben a flotta legújabb, Boeing 787-es repülőgépein tette elérhetővé a szolgáltatást. A vállalat jelenleg három ilyen típusú géppel rendelkezik, de további 18-ra van rendelése, amelyeket várhatóan 2022-ig vesz majd át. A KLM persze nem éri be annyival, hogy néhány gépén legyen netelérés, hamarosan a flotta valamennyi hosszú távú járatot teljesítő gépén lehet majd internetezni.

wifi on board2

A fedélzeti wifi szolgáltatásért a Business Class és az Economy Class osztályokon egyaránt hitelkártyával fizethetnek az utasok. Két módon érhető el a világháló: a Light csomag 40 megabájt adatforgalmat biztosít, a Flight csomaggal pedig 120 megabájt böngészhető el. A szolgáltatás ugyanakkor nem túl versenyképes árazást kapott: a 40 MB-os verzióért 9,95, a 120 MB-is verzióért pedig 19,95 eurót kell fizetni. Az internet kapcsolat az adatforgalmi korlát elérése után, vagy a használat megkezdését követően 24 órával megszakad.

A fedélzeti WiFi jelenleg az alábbi járatokon érhető el: Abu Dhabi, Bahrein, Dubai és Rio de Janeiro. 2016 nyarától, ahogyan újabb gépek érkeznek a flottába, tovább bővül majd a WiFi-s útvonalak száma: idén várhatóan Delhi, Osaka, Hangcsou, Csengtu és Hsziamen kerül fel a listára. A szolgáltatás technológiai hátterét a Panasonic biztosítja.

wifi on board3

Megjelent: 2021 alkalommal Utoljára frissítve: 2016 June 24 13:30