Nyomtatás

Feltámad a 90-es évek zenelejátszója, a Winamp?

  • Posted on:  2018 February 13 16:46
  • Írta:  gomba

Letöltés nélkül, néhány kattintással működésre bírható az mp3-korszak legmeghatározóbb zenelejátszója, a Winamp, amelyet egy lelkes programozó most feltámasztott hamvaiból.

Egy korszak lezárása, fogalmaztak sokan így, amikor öt évvel ezelőtt hivatalosan bejelentették, hogy megszűnik a ’90-es évek végének ikonikus lejátszója, a Winamp. A program fejlesztését végző AOL akkor nem közölte a bezárás okát, de a leállítással kapcsolatos döntés hátterében minden valószínűség szerint a streaming zeneszolgáltatók megjelenése, majd gyors terjedése állt.

A Winamp fénykorában annyira népszerű volt, hogy sokan a Windows-ba épített lejátszó helyett is ezt használták, nem véletlenül. Egyszerűnek tűnő kinézete ellenére valóban nagy tudású program volt, a hozzáadott zeneszámokat mindenki saját ütemének/hangszínének megfelelőre állítva tudta hallgatni a beépített equalizernek köszönhetően.

Elköltöztünk Banner honlara

Bár két komoly jelentkező is volt, a Winamp újraindítására tett kísérletek végül megbuktak, a program pedig azóta is csendben aluszik, hiszen 2013 óta semmilyen frissítés nem érkezett hozzá. Ahogy a TechCrunch kiszúrta, ezt elégelte meg Jordan Eldredge, aki elkészítette a lejátszó JavaScript és HTML5-ös mását, igazi nosztalgiázásra hívva az érdeklődőket. A végeredmény ugyanis pont olyan lett, amilyen egykoron, a leállítás előtt is volt. Mivel az újragondolt Winamp alapvetően webre termett, így csakis élő netkapcsolattal érhető el, az IE kivételével bármilyen böngészőből. Ehhez erre a weboldalra kell kattintani. A betöltés után csupán annyi a dolgunk, hogy a zeneszámokat egyszerűen ráhúzzuk a Winampra, vagy a bal felső sarokban lenyíló menüt használva betöltjük kedvenceinket.

A fejlesztés egyébként úgy jött, hogy Eldredge saját bevallása szerint gyerekkorában különösen bolondult a Winamp skinekért, amelyekből számtalan változatot leprogramozott az évek során. Aztán valahogy arra jutott, hogy egy felület is kellene, ahol gyönyörködhet munkája gyümölcsében. Hát, így készült el a webes Winamp.

Megjelent: 3971 alkalommal Utoljára frissítve: 2018 February 13 12:03