Nyomtatás

Egekben a videókártyák ára a Bitcoin miatt

  • Posted on:  2018 January 15 19:03
  • Írta:  gomba

A készlethiánnyal kapcsolatos problémák mellett jelentős drágulást okoz a videokártyák piacán a mára szinte megkerülhetetlen gazdasági tényezővé vált kriptopénz. A tehetősebbek nemcsak felvásárolják a virtuális valuta bányászatához nélkülözhetetlen hardvereket, de – hogy szándékosan vagy sem – tesznek is azért, hogy a szegmens jelentős áremeléssel reagáljon a techvilágot érintő őrületre.

Ha nem csillapodik a kriptopénz-bányászok éhsége, jó eséllyel a hazai piac is megsínyli majd a fizetőeszközzel kapcsolatos technikai következményeket. A piaci mozgásokat figyelve több videokártyatípushoz már most jelentős felár ellenében lehet hozzájutni, miután a virtuális valuta révén haszont remélők sorra vásárolják fel az olcsóbbnak tűnő eszközöket, hogy kriptopénzt bányászhassanak.A helyzet komolyságát jól mutatja, hogy bizonyos típusokat szinte egyáltalán nem lehet beszerezni. Az Nvidia egyik ismert modellje, az 1080 Ti például olyan jelentős készlethiánnyal küzd, hogy a fontosabb webshopok polcain, mint amilyen az Amazon vagy eBay, egyáltalán nem szerepel. Ahol viszont épp kapható, ott a bolti árhoz képest jóval nagyobb többletköltséggel, nem ritkán 2000-2300 dollár közötti befizetés fejében vásárolható meg. Ami egy alapvetően 1000 dollár értékű hardver esetében bizony igencsak túlzásnak mondható.

Elköltöztünk Banner honlara

Az 1080 Ti-t egyébként épp nagyon is komolynak mondható teljesítménye miatt keresett, így például a kriptopénz-bányásszattal foglalkozók körében is, akik a hardver előnyeire támaszkodva lényegesen gyorsabb ütemben végezhetik munkájukat. A művelet otthoni gépen persze szinte lehetetlen, egyetlen masinán pedig pláne az, azonban több gép összekapcsolásával már egész komoly haszon ütheti a területen jártas fejlesztők markát. Amiből aztán további gépeket vásárolhat és így tovább.

Ott szerencsére még nem tartunk, hogy egy komplett géphez szükséges alkatrészek beszerezhetetlenné váljanak, ám ha ilyen ütemben megy minden tovább, érdemes lesz későbbre hagyni a gépfejlesztést.

bitcoin 4

Megjelent: 3798 alkalommal Utoljára frissítve: 2018 January 15 15:25