Nyomtatás

Firefox Quantum: az új Mozilla böngésző

  • Posted on:  2017 October 04 01:03
  • Írta:  gomba

A Mozilla megrázta magát és arra készül, hogy letaszítsa a trónról a Google Chrome-ot. Ezért aztán csinált egy teljesen új Firefox böngészőt, ami kenterbe verheti a Chrome-ot.

A fejlesztők szerint a tavalyi Firefoxnál kétszer gyorsabb lett a Quantum névre keresztelt böngésző, miközben 30 százalékkal kevesebb memóriát fogyaszt, mint a Chrome. A Mozilla még tavaly év végén állt elő a hírrel, hogy egy hipergyors Firefox-böngészőt fejlesztenek. A projektet azóta Firefox Quantum néven ismerhetjük, amiről ezidáig nem sokat lehetett hallani, legalábbis azon kívül nem, hogy a Chrome is félhet tőle. A Mozilla azonban megtörte a csendet, és bejelentette: elkészült a béta verzióval, ami a közölt adatok alapján valóban gyors lett.

Firefox quantum 2

A Mozilla szerint a Quantum kétszer olyan gyors, mint a Firefox-böngésző tavalyi verziója, ami finoman szólva is megsüvegelendő teljesítmény. Ez elsősorban a teljesen újraírt CSS-motornak köszönhető, amit a Mozilla a saját, Rust nevű programozási nyelvén fejlesztett ki, és ami képes több processzormaggal is együtt dolgozni ahelyett, hogy egyet terhelne le.

Elköltöztünk Banner honlara

A másik fontos újítás a böngésző lapkezelésében keresendő. A Quantum a megnyitott és használt lapok frissítését tartja elsődleges feladatnak. Emiatt a Mozilla szerint 30 százalékkal jobban bánik a memóriával, mint a Chrome. Emellett 469 olyan hibát is megszüntettek, amely eddig lassította a böngészőt. A böngésző mindezek mellé egy kis ráncfelvarrást is kapott. Új dizájnt kapott a menü és a lapok kinézete, a "könyvtár" gomb pedig egy helyre gyűjti a könyvjelzőket, a letöltéseket és a böngészési előzményeket is.

A béta verzió Linuxra, macOS-re, Windowsra, Androidra és iOS-re is elérhető. Hangsúlyoznánk, hogy béta, érdemes ennek megfelelően kezelni. A Mozilla a tervek szerint még ez év november 14-én kiadja a végleges verziót.

Megjelent: 4315 alkalommal Utoljára frissítve: 2017 October 03 11:29