Nyomtatás

Most talán jó irányba változik a Facebook hírfolyam

  • Posted on:  2017 May 26 13:40
  • Írta:  gomba

A Facebook szeretné kiszakítani a felhasználókat abból a "buborékból", ami csak egyféle világnézet szerint mutatja nekik a híreket. Két dolgot is kitaláltak, melyet már egy szűk körben tesztelnek is.

A Facebook egyik legfontosabb tulajdonsága (már a kezdetek óta), hogy összehozza a felhasználókat. A hasonló érdeklődésű emberek egymásra találhatnak azzal, hogy ugyanazt az oldalt lájkolják, illetve az üzenőfalat is úgy alakíthatjuk, hogy csak számukra fontos hírek legyenek ott. Csakhogy az álhírek arra is rávilágítottak, hogy ez nem teljesen jó így, hiszen azzal, hogy ilyen “buborékba” kerülnek az emberek, sosem fognak szembesülni a másik oldal kritikai nézeteivel. A Facebook ezért ismét újít az üzenőfalon. A közösségi oldal már tesztel egy új funkciót, amellyel nem csak oldalakat, hanem témákat is követhetünk. Például ha a horrorfilmekről szeretnénk információkat, akkor elég csak az adott témát követni, ami egy “alternatív hírfolyamként” a különböző oldalaktól szedi össze a posztokat, információkat.

Így, ha kedvelünk egy horrorfilmet, akkor könnyen lehet, hogy nemcsak az azt dicsérő, hanem a kritizáló kritikákkal is találkozhatunk. Zuckerbergék szerint mindez lehetőséget teremt arra, hogy szélesedjen a felhasználók látóköre. A funkció kifejezetten hasznosnak tűnhet, pláne, ha olyan témákra gondolunk, mint a választások, adók, oktatás, egészségügy – és még sorolhatnánk.

FacebookHirfolyam2

A Facebook fejlesztői azonban egy másik funkcióval is próbálkoznak. A Twitternél már bevált receptet vennék kölcsön: az üzenőfalon nemcsak az ismerősök posztjai jelennének meg, hanem egy adott téma kapcsán ismeretlenek bejegyzései is. Ami azért, valljuk be, a Facebook eddigi szellemiségétől kissé idegen, furcsa lesz ilyesmit látni a a "mi kis zárt kertünkben". A Mashable korábbi beszámolója szerint a “Latest Conversations” (magyarul valószínűleg: legutóbbi beszélgetések) nevű új funkciónak köszönhetően számszerűen láthatjuk, hogy egy adott téma hány embert érdekel. Ez nem a téma megértését, csupán a megismerését segíti. A témaköröket addig érhetjük el, amíg nagyon népszerűek, így könnyen lehet, hogy néhány nap múlva már nem.

Megjelent: 2454 alkalommal Utoljára frissítve: 2017 May 26 14:05