Nyomtatás

A Google megújítja a reCaptchát

  • Posted on:  2017 March 19 19:31
  • Írta:  gomba

Ha minden jól megy, a weboldalak minden extra nélkül tudni fogják, hogy robot vagy ember látogatja-e őket, mert a Google láthatatlan reCAPTCHA-t fejlesztett.

Amióta az eszünket tudjuk, a webes szolgáltatók küzdenek a robotok ellen; a site-okra beregisztráló, és kommentelő automata rendszerek sok üzemeltető életét keserítették és keserítik meg. A CAPTCHA, de főleg modernkori verziója, a reCAPTCHA szerencsére már elég nagy hatékonysággal szűri ki a robotokat, ezzel a rendszerrel csupán egyetlen gond van, mégpedig az, hogy a felhasználók szempontjából kényelmetlen – ugyanis eggyel több információt kell megadni az űrlapok beküldésekor, ráadásul az elmosott, eltorzított karaktereket vagy az utcaneveket, házszámokat, könyvrészleteket ábrázoló képeket nem is mindig lehet jól látni.

captcha 2

A captca régebbi verziója, nehézkesen olvasható mintákkal

A kényelmetlenségnek azonban most vége lehet; a Google aki maga is elég sok kutatást és fejlesztést végzett ezen a területen az évek során, egy olyan rendszert alkotott meg, amely transzparens módon, a felhasználó aktív közreműködése nélkül működik. A rendszer a felhasználó számítógépének IP-címe mellett az egérmutató mozgásának elemzésével működik; ha pedig bizonytalan abban, hogy gép vagy ember próbál információkat küldeni, akkor egy sima puzzle-t kell megoldani. Kíváncsian várjuk, hogy az új modell a gyakorlatban is beváltja-e a hozzá fűzött reményeket.

captcha 3

A captca újabb verziója, melynél már elég csak egy kattintás (reCaptcha)

Megjelent: 3822 alkalommal Utoljára frissítve: 2017 March 19 19:50