Telefon: +36 (22) 504 640 Nyitvatartás: H - P: 9:00 - 17:00

Hírek

VR Kocka banner

Facebook beállítási kisokos

  • Posted on:  2016 November 17 08:01
  • Írta:  gomba
facebook.com/excom.hu

Félsz, hogy mások is belépnek jogosulatlanul a Facebook-fiókodba? Rengeteget árthat, ha túl egyszerű vagy elárult jelszó miatt, vagy esetleg más okból idegenek be tudnak lépni Facebook-fiókunkba. Ezt egyetlen egyszerű trükkel meg lehet akadályozni.

A Facebook mindent megtesz a biztonságunkért, de nincs 100 százalékos garancia arra, hogy ne törjék fel a rólunk rengeteg információt kiadó fiókunkat a közösségi oldalon. Pláne, ha eláruljuk valakinek jelszavunkat, vagy csak túl egyszerű jelszóról van szó. Gyakorlatilag nullára csökkenthető az illetéktelenek belépése, ha a Facebookon a jobb felső sarokban látható nyílra kattintunk, majd a "Beállítások" lehetőségre, aztán a "Biztonság" menüpontra.

Itt minden beállítási lehetőséget érdemes átnézni, de az idegenek belépése szempontjából a második sor, vagyis a "Bejelentkezés-jóváhagyások" a legfontosabb. Itt kell a "Módosítás" feliratra kattintani, majd a megjelenő szöveghez ("Bejelentkezési kód kérése, amikor a fiókomba ismeretlen böngészőből jelentkezem be") tartozó rubrikát kipipálni. Ezután a Facebook pár lépésben eligazít minket, de a lényeg: a korábban megadott, vagy erre a célra most beírt mobilszámra kérhetünk bejelentkezési kódot. Ezzel azt érjük el, hogy ha idegen böngészőből próbál valaki belépni a fiókunkba, akkor ne tehesse meg. Ilyenkor ugyanis a Facebook kérni fogja a bejelentkezési kódot, amelyet csak az általunk megadott mobilszámra küld el SMS-ben. A közösségi oldal megerősítést kér akkor is, ha valaki – például egy hacker – biztonsági rést kihasználva próbál jogosulatlanul belépni.

De az sem utolsó dolog, hogy ki, mit lát rólunk a Facebookon, vagy éppenn ki találhat meg minket a Facebookon, és hogy maga a Facebook mit is tud rólunk. Adunk pár tippet:

Néhány kattintással megelőzhető, hogy a Facebookon adatainkat és bejegyzéseinket olyanok is lássák és felhasználják, akiknek nem kellene. Adatvédelmi szempontból nagy divat kritizálni a Facebookot – olykor joggal –, de azért azt sem árt elfelejteni, hogy nagyon sok minden múlik rajtunk felhasználókon: az alapvető adatvédelmi beállításokat nekünk kell eszközölni. Néhány kattintással fontos és személyes adatokat védhetünk meg, illetve az sem mindegy, hogy ki látja és ki nem a bejegyzéseinket. Íme a tanácsok, amelyeket érdemes ez ügyben megfogadni.

1. Kezdd a posztjaid nyilvánosságának beállításával, egy-egy bejegyzés ugyanis barátok és munkatársak előtt is eredményezhet igen kínos eseteket. Jobban jársz, ha korlátozod a bejegyzések láthatóságát a neten, ezt alapvetően kétféle módon érheted el.

Ezzel a módszerrel egyenként: egy poszt írása előtt az "Ismerősök" lehetőségre kell kattintani, majd az ott megjelenő opciókból kiválasztani, hogy kik láthatják a megosztást. A "További lehetőségek" linkre kattintva egyes személyekre és csoportokra is szűkíthető, hogy ki láthatja, amit kiteszünk az üzenőfalra.

Facbook biztonság 2

És itt a másik módszer, az egyszeri beállítás. Ehhez a "Beállítások" menüpontban az "Adatvédelem" opciót kell választani, majd a "Ki láthatja a dolgaimat?" lehetőségnél megadni egy olyan beállítást, amely az összes/legtöbb bejegyzésnél megfelel. Ezt később egy-egy esetben felül lehet majd bírálni.

Facbook biztonság 4

2. Ugyanitt, a "Ki találhat rám?" funkciónál lehet azt is megadni, hogy e-mail-cím, telefonszám vagy bármilyen keresőszolgáltatás révén ki és hogyan találhat meg minket, vagy maradhatunk rejtve mások előtt.

3. Néha nem árt ellenőrizni, hogy ki milyen bejegyzéseinket láthatja a profilunkon, ezzel is megelőzhetünk kellemetlenségeket, főként ha néhány ismerősünk elől szeretnénk mindenképp elrejteni megosztásokat. A Facebookon meg lehet nézni, hogy adott ismerőseink hogyan látják a profilunkat, ehhez a borítóképünk jobb alsó sarkában a hárompontos ikonra kell kattintani, majd a "Megtekintés mint..." opciót választani.

Facbook biztonság 5

Ezután a bal felső sarokban egy üres, fekete mező jelenik meg, ahova beírhatjuk az adott ismerősök nevét, és a profiljukra kattintva meg is jelenik, hogy ők mit látnak az üzenőfalunkból. Ha olyat is, amit nem kellene, akkor az 1-es pontban leírtakat érdemes alkalmazni.

4. Sokan nem is hinnék, hogy pár év facebookozás után mennyi alkalmazásnak adtak már engedélyt, hogy hozzáférjen a személyes adatokhoz. Ezt a listát néha nem árt átnézni, és azoknál az alkalmazásoknál, amelyeket nem használunk, törölni a hozzáférést, vagy legalább korlátozni.

Facbook biztonság 6

Ehhez a "Beállítások" menüpontban az "Alkalmazások" lehetőségre kell klikkelnünk. Ezután elő is kerülnek az appok, amelyeknél odahúzva az egeret az így megjelenő "X"-re kattintva törölhetjük is a teljes hozzáférést. Ha csak korlátoznánk, hogy mi mindenhez férjen hozzá, az app feliratára kell kattintani, és ott lesz minden egyes adat, amelyhez külön-külön lehet engedélyt adni, vagy visszavonni.

5. A Facebook adatokat gyűjt rólunk, hogy személyre szabott hirdetések jelenjenek meg az üzenőfalunkon. Ha ezt meg akarjuk akadályozni, van rá lehetőség: a "Beállítások" menüpontban a "Hirdetések" feliratra kattintva az első lehetőségnél a "Nem", a másodiknál pedig a "Senki" opciót kell választani.

Facbook biztonság 7

6. Szintén a "Beállítások" menüpontban érdemes a "Tiltás" opcióra kattintani, ugyanis itt hosszabb leírással együtt olyan lehetőségek állnak előttünk, amelyek idegesítő ismerősöktől óvnak meg minket.

Az első lehetőségnél például megtilthatjuk, hogy bármilyen módon érintkezésbe kerüljön velünk az illető a Facebookon, de ha csak erre tartunk igényt, akkor az üzenetküldési lehetőségét korlátozhatjuk. Bizonyára mindenkinek vannak olyan ismerősei, akik játékokra küldenek állandóan meghívókat – őket, pontosabban felkéréseiket is el lehet tüntetni az értesítéseink közül.

Facbook biztonság 8

Bízunk benne, hogy tudtunk segíteni és biztonságosabbá tudtad tenni Facebookodat.

Megjelent: 4820 alkalommal Utoljára frissítve: 2016 November 17 09:26

Keresés

Szolgáltatásaink

Előző Következő
Tanácsadás... INGYENESEN

Tanácsadás... INGYENESEN

Elvesztél a számítástechnika útvesztőjében? Nem vagy képben a legújabb technológiákkal, bővíteni szeretnéd gépedet, de azt sem tudod hogyan kezdj neki?...

Adatmentés - adattárolás

Adatmentés - adattárolás

Nem ismeri meg pendrive-odat vagy memóriakártyádat a számítógép? Esetleg csatlkazás után azonnal formázni akarja? NE! Ilyenkor ne csináj semmit, vedd...

Ingyenes Wi-Fi HotSpot

Ingyenes Wi-Fi HotSpot

Üzletünk előtt ingyenes Wi-Fi Internet HotSpot működik, melyet okostelefonnal és notebookkal is használhat a hét minden napján 24 órában!   Keresd a...

Rendszerüzemeltetés

Rendszerüzemeltetés

Teljes körű támogatást nyújtunk ügyfeleinknek az informatika minden területén!   A rendszerüzemeltetés szolgáltatásunk célja az IT üzemeltetés hatékonyságának növelése, a felmerülő hibák...

Vírusírtás

Vírusírtás

Lassú a számítógéped, notebookod? Esetleg a Facebook a nevedben üzenget? A böngésződ tele van kéretlen eszköztárral, sőt a böngésződ sem...

Ha nálunk vásárolsz, INGYENESEN...

Ha nálunk vásárolsz, INGYENESEN...

Szaküzletünk havi rendszerességgel frissíti árlistáját. A közel 20 oldalas árlistánkban szereplő termékek mindegyike ugyan nem található meg állandó jelleggel polcainkon,...

Notebook, számítógép tisztítás

Notebook, számítógép tisztítás

A rendszeres karbantartást, tisztítást meghálálják eszközeink! A Te notebookod is szokott melegedni? Jártál már úgy, hogy film nézés vagy játék közben...

PC és laptop fejlesztés

PC és laptop fejlesztés

Kinőtted a gépedet? Az igények túl nőttek a géped tudásán? Nem kell azonnal új gép vásárlásán gondolkodnod. Van az a helyzet...

Domain és Hosting szolgáltatás

Domain és Hosting szolgáltatás

Domainek regisztrálása és hosting szolgáltatások kedvező áron! Cégünk már több mint 8 éve saját webszervereket üzemeltet, melyek több mint száz ügyfelet...

Hálózat tervezés és kiépítés

Hálózat tervezés és kiépítés

Számítógépes hálózat nélkül ma már egy cég működése sem elképzelhető. Sőt, köszönhetően a sok "okos" eszköznek lassan otthonainkba is bekúszik...